Economice

Un jucător american din asigurări, finanțat inclusiv de cel mai mare fond din lume și de șeicii din Abu Dhabi, intră în România. Va prelua indirect Safety Broker, liderul intermedierii de la noi

Acrisure preia integral operațiunile brokerului polonez Unilink, cel care preluase anul trecut controlul Safety Broker, liderul intermedierii locale, fondat de Viorel Vasile. Tranzacția a fost parafată pe 31 martie anul acesta.

Safety controlează peste 8,5% din piața brokerajului de asigurări din România, cu prime brute intermediate care au depășit 210 milioane de euro în 2022, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Strict pe segmentul RCA, de departe cel mai dezvoltat din România, Safety Broker controlează în jur de 10% din vânzări, conform calculelor noastre.

AICI despre preluarea Safety Broker de către polonezii de la Unilink, tranzacție anunțată în exclusivitate de Economic

Unilink devenise cel mai important jucător regional din distribuția de asigurări, deținând liderii de piață din Polonia, Cehia, Bulgaria, România și Republica Moldova. Concomitent cu preluarea Unilink, cei de Acrisure preiau și acțiunile deținute încă de Viorel Vasile la Safety Broker (prin Safety Credit), oferind la schimb acțiuni Acrisure. Viorel Vasile mai deținea 15% din Safety Broker.

Acrisure a acționat ca un vehicul pentru achiziții în domeniul asigurărilor și tehnologiei, devenind, între timp, un mare jucător în domeniu. Principalii acționari sunt acum chiar angajații, însă între 2013 și 2016 Acrisure a fost cotrolată de Genstar Capital, fond e private equity cu active de circa 35 de miliarde de dolari. Mai târziu, după ce fondatorii au recăpătat controlul companiei, Acrisure a beneficiat de finanțări și din zona Blackstone Inc, cel mai mare manager de investiții din lume, cu active de aproape 1.000 de miliarde de dolari.  Recent, în 2022, compania a atras o rundă de finanțare de circa 730 de milioane de dolari și de la fondul suveran din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).

În ultimii nouă ani, Acrisure și-a crescut veniturile nete de la 38 de milioane de dolari la peste 4 miliarde de dolari, iar în prezent are peste 14.000 de angajați în 21 de țări.

 

Share this:

(Visited 23 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code