Economice

Tinmar Energy și-a redus cu 95% numărul clienților comerciali de energie electrică în acest an

Tinmar Energy are în acest moment 1.464 de clienți non-casnici de energie electrică și 3.101 de clienți casnici, potrivit datelor transmise de ANRE luni, la solicitarea noastră.

Tinmar, compoanie deținută de omul de afaceri Augustin Oancea,  era cunoscut în trecut drept un furnizor mare de energie în România, având, în ianuarie, o cotă de 7,27% din piața clienților finali de energie electrică, potrivit datelor ANRE. La acel moment era doar sub Enel, Electrica și E.On.

Să ne uităm pe datele pe care compania este obligată să la publice.

La 1 ianuarie 2022, Tinmar avea un număr total de 27.833 de clienți non-casnici (dintre care 2.387 mari) și 3.719 clienți casnici.

La 30 iunie 2022, Tinmar mai avea 14.706 de clienți non-casnici mari (dintre care 1.894 mari) și 1.534 de clienți casnici.

La începutul lui septembrie Tinmar mai avea 1.464 de non-casnici și 3.101 casnici.

Așadar, în nouă luni, portofoliul de clienți non-casnici ai Tinmar a scăzut, ca număr, cu aproape 95%, iar portofoliul de clienți casnici, mai puțin relevamt din cauza consumului mic, cu 16%.

De ce s-a ajuns la asta?

Tinmar nu a comunicat date despre strategia sa de a renunța la clienți, niciun furnizor nu o face, de altfel, dar este simplu de intuit ce s-a întâmplat.

Fie pentru că s-a ajuns la terminarea contractelor vechi cu clienții și ne le-a mai reînnoit, fie că înțelegerile s-au oprit pe cale amiabilă, furnizorul și-a restrâns deliberat activitatea pe o piață din care furnizorii ajung să piardă bani. Fie pentru că prețurile din piață (pentru energia care nu a fost contractată în trecut) au ajuns să fie mai mari decât prețurile de furnizare la client, fie pentru că Tinmar nu a mai dorit să vândă atâtor clienți la preț plafonat, obligat fiind de OUG-urile cu scheme de sprijin, și să aștepte decontarea diferențelor de la stat.

Ar mai putea fi un potențial motiv, doar sugerat de ministrul Energiei, Virgil Popescu: Tinmar ar fi avut energie pentru clienți cumpărată în trecut, dar a preferat să renunțe la clienți (mai ales că pentru unii primea doar prețul plafonat și trebuie să aștepte diferența de la stat cu lunile, în cazul fericit în care ar fi și primit toți banii) și să vândă energia rămasă disponibilă în piață, la prețurile mari de acum.

Nu ar fi însă nimic ilegal.

“Conform legii energiei electrice și a gazelor naturale, furnizorii au obligația să asigure, cu prioritate, la cele mai mici preturi, furnizarea energiei electrice la cele mai bune prețuri pentru clienții casnici din portofoliu. Sper să nu fie adevărate zvonurile potrivit cărora acest jucător ar fi vândut atât energia produsă, cât și cea achiționată la preț mic, în PZU prin diverse firme de trading, pentru a alimenta specula, în loc ca ea să fie furnizată clienților aflați sub contract. Mă aștept ca ANRE să facă lumină în acest caz”, a spus Virgil Popescu.

Tinmar a răspuns ministrului:

“(…)Facem urmatoarele mentiuni:

1.Tinmar Energy are asigurata energia necesara consumatorilor casnici din portofoliu. Respectăm toate prevederile legale referitoare la conditiile de furnizare a energiei electrice catre consumatorii finali.

Contractele cu consumatorii casnici se deruleaza cu respectarea drepturilor si obligatiilor asumate la data încheierii, cu incidenţa prevederilor legale privind plafonarea si compensarea adoptate de statul roman în ultimul an.

2.Incepand cu anul 2007, Tinmar isi desfasoara activitatea in toate sectoarele pietei de energie : productie, furnizare si trading. Tinmar este un trader activ in pietele de energie electrica din toata Europa, iar activitatea de trading de energie este o activitate semnificativa in cadrul societatii noastre.

În 2009, Tinmar obtinea primele licenţe de trading de energie electrică pentru Bulgaria, Grecia, Austria și Germania. Tot în acest an, Tinmar devine prima companie românească înregistrată la European Energy Exchange (EEX).

În 2013, Tinmar a obținut licenţele de trading de energie electrică și pentru Cehia și Slovacia. Anul 2016 găsește Tinmar activ ca participant la piața bilaterală de energie in 21 de țări: România, Ungaria, Turcia, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Franța, Belgia, Grecia, Italia, Olanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Spania, Elvetia și Marea Britanie.

Tinmar a derulat si deruleaza contracte in toate jurisdictiile de mai sus cu respectarea tuturor legislatiilor incidente si a obligatiilor contractuale asumate avand o vasta expertiza in acest domeniu”.

Ce a făcut Tinmar au făcut sau fac și alții

Nu știm câți din alți furnizori concurențiali și-au redus portofoliul de furnizare, dar surse din piață spun că renunțarea la a mai prelungi contracte cu clienții și refuzul de a lua clienți noi este un fenomen. Practica este exacerbată și de prevederile noii OUG 119, care arată că, pentru clienții cu prețuri plafonate, integral (populația) sau 85% (IMM-urile și firmele din industria alimentară) statul nu mai decontează integral costurile de achiziție ale energiei din piață, ci doar un cost mediu de achiziție de 1.300 de lei/MWh. Așadar, pe lângă faptul că statul returnează cu întârziere banii, cu legea în mână poate trimite furnizorul direct în pierdere, în cazurile în care, din cauza prețurilor mari ale energiei din piață, furnizorul a cumpărat cantități mari pentru clienți la prețuri de 2.000, 3.000 de lei pe MWh sau chiar și peste.

Citește și:

 

 

 

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code