Economice

Se conturează efectele războiului asupra comerțului Ucrainei cu România. Deficitul comercial cu această țară a crescut de 2,4 ori

Războiul din Ucraina a prins România pe o poziție mult defavorabilă față de Ucraina, dacă analizăm relațiile comerciale dintre cele două state. În februarie 2022, luna de debut al războiului cu Rusia și singura pentru care există date, deficitul balanței comerciale cu statul vecin a depășit de 2,4 ori deficitul din perioada similară a lui 2021, potrivit datelor furnizate Economica.net de către Institutul Național de Statistică.

S-a ajuns la o diferență dintre importuri și exporturi de 83,8 milioane de euro, din care peste 2,5  milioane este deficit de produse agroalimentare. Per total, importurilor au crescut cu 60,7 milioane de euro, până la 145,4 milioane de euro, iar exporturile au crescut și ele, dar mult mai puțin, cu 11,3 milioane de euro, până la 61,6 milioane de euro.

România  a importat din Ucraina, în februarie 2022, produse agroalimentare în valoare de aproximativ 10,8 milioane de euro, cu 34,5% mai mult decât în perioada similară a lui 2021 și a exportat de 8,2 milioane de euro, cu 51,5% mai mult decât în 2021. Deficitul comercial a scăzut astfel cu 1,4%, până la 2,5 milioane de euro.

Tranzitul de cereale se vede deja în balanța comercială

De la ucraineni, România aduce de valori însemnate fire, cabluri, minereuri de fier și gaz de sondă, iar din categoria produselor agroalimentare: produse de brutărie, porumb și ciocolată. Ucraina este în schimb o piață bună pentru industria auto locală.

În ceea ce privește comerțul cu produse agroalimentare, datele aferente lunii februarie relevă încă o dată rolul asumat de România pe piața alimentară globală – acela de furnizori de materie primă pentru alte state care au capacități de procesare.

Potrivit datelor INS, în februarie, România a exportat semințe de floarea-soarelui în valoare de 4,6 milioane de euro și a importat ulei din floarea-soarelui de 414,6 mii de euro.

De asemenea, se poate observa o creștere accelerată a importurilor de cereale (porumb), ceea ce ar putea înseamna, de fapt, cantitățile aduse în țară spre a fi revândute pe alte piețe. Din informațiile Economica, în situația în care o firmă din România cumpără aceste cantități de la parteneri comerciali din Ucraina, spre a le revinde ulterior, respectivele cantități figurează ca importuri pentru România. Dacă firme din Ucraina fac export în nume propriu, iar marfa trece prin porturile românești, atunci acestea nu sunt înregistrate ca importuri.

Spre exemplu, în februarie, porumbul se afla printre cele mai tranzacționate produse, pe ambele fluxuri. Astfel, am importat porumb în valoare de 1,5 milioane de euro și am exportat în valoare de 2,4 milioane de euro. Spre comparație, în 2021 ( 11 luni) valoarea importurilor totale de porumb din Ucraina s-a cifrat la 377.000 de euro, adică de patru ori mai puțin decât în februarie 2022,  iar cea a exporturilor a fost de 8,1 milioane de euro, de 3,3 ori mai puțin decât în 2021.

Datele prezentate se referă doar la februarie, lună afectată doar parțial de război. Adevăratul impact al conflictului se va vedea de abia lunile următoare.

Ce a importat România din Ucraina în februarie 2022

Ce a exportat România în Ucraina în februarie 2022

Ce produse agroalimentare a importat România din Ucraina, în februarie 2022

Ce produse agroalimentare a exportat România din Ucraina

Sursa INS

comert ucraina, import ucraina, export ucraina, deficit comercial ucraina

Citește și

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code