Economice

Românii au cumpărat mai puține locuințe vara aceasta

Entuziasmul anului trecut în ceea ce privește achiziția de locuințe a fost temperat acum de inflația în creștere și incertitudinile legate de cum trecem iarna.

Vara aceasta, românii au cumpărat mai puține locuințe, arată datele ANCPI analizate de Economica.net. Au fost luate în calcul doar unitățile individuale raportate de ANCPI pentru lunile iunie, iulie și august.

Doar 42.154 de tranzacții unități individuale au fost înregistrate în lunile iunie, iulie și august anul acesta. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut au fost tranzacționate aproape 49.000 de locuințe,cu un vârf de aproape 18.000 de unități doar în luna august 2021.

Aceeași tendință de scădere pentru lunile de vară se observă și în București. Astfel, în perioada iunie-august 2022 au fost tranzacționate circa 12.900 de unități individuale, în timp ce anul trecut, în aceleași luni, au fost tranzacționate peste 13.700 de locuințe.

Diferența la opt luni: 450 de locuințe

Per total, la nivelul celor opt luni, în 2022 s-au tranzacționat 114.157 de locuințe, cu circa 450 de locuințe mai multe față de 2021, deși diferența este una mică. Rămâne de văzut dacă tendința de scădere va continua sau nu în lunile care urmează.

Dacă ne uităm doar la cifrele pentru București, din cele trei luni analizate, doar în luna august s-au înregistrat mai puține tranzacții anul acesta față de 2021. Per total, anul acesta s-au tranzacționat în lunile de vară cu 1.000 de locuițe mai puțin față de vara lui 2021.

Scăderi s-au înregistrat și în județele cu mari orașe reședință de județ, cu cea mai notabilă scădere în județul Cluj, de minus 25%. Mai puține locuințe s-au tranzacționat și în județul Timiș, cu un minus de 23%. Tot cu minus sunt și județele Iași (-10%), Brașov (-15%) și Constanța (-16%).

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code