Economice

România rămâne cel mai mare producător de nuci al UE, dar investițiile importante se lasă așteptate. Noroc cu flora spontană

România a devansat Franța în topul producătorilor de nuci în 2017 și de atunci se fac tot mai multe investiții în acest sector.  Majoritatea pomilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi, și implicit culturile pe suprafețe mai s-au înmulțit.

Conform celor mai recente date ale Departamentului pentru Agricultură al SUA  (USDA), producția de nuci estimată pentru România în anul de marketing 2021/2022  este de 51.000 de tone, cu 1,5% peste nivelul din 2020. Anul trecut, producția locală a scăzut cu 2,6% din cauza deficitului de precipitații, până la 50.300. În 2019, producția României a fost de 51.600 de tone, cu 16. 600 de tone peste ce a raportat Franța. Pentru 2021 diferența estimată este de 10.200 de tone

„Producția este bună anul acesta. Au fost ceva probleme local, cu grindina și atacurile bacteriozei, dar per total producția este bună. În livada noastră a exitat un spor de producție, cu mențiunea că livada noastră nu a ajuns la maturitate, suntem undeva la început, în anii 4-6” a declarat pentru ECONOMICA.NET Radu Câmpean, consultant Nucifere Regia, una dintre cele mai mari pepiniere din România, cu sere de sădire și dezvoltare a unor soiuri de nucă tradiționale românești.

Business-ul Regia, controlat potrivit termene.ro de antreprenorul Claudiu Bologa, asociat și parte din managementul Sabion, cea mai mare casă de bijuterii din România, include și o livadă de nuci de 140 de hectare.

Anul trecut, livada Nucifere Regia, care produce în sistem ecologic, a avut o producție medie de aproximativ 1 kg de nucă per pom.

În ceea ce privește piața de desfacere și prețurile, consultantul susține că există atât cerere cât și un trend pozitiv din punct de vedere al prețurilor. „Nuca este  un produs cerut la export, iar prețurile sunt în creștere față de anul trecut, undeva la 35 de lei miezul de nucă din  flora spontană. La nuca de livadă prețul a ajuns la 9-10 euro kilogramul de miez sau între 2,5 și 3 euro nuca în coajă. Avem deja foarte multe cereri de ofertă din Germania, Franța și Arabia Saudită, dar momentan folosim nucile din livadă în propria pepinieră, ca port-altoi”, mai explică reprezentantul Nucifere Regia.

Potrivit datelor furnizate Economica de Institutul Național de Statistică, în prima jumătate a acestui an, România a exportat peste 3.600 de tone de miez de nucă, în valoare de 15,8 milioane de euro către destinații precum Germania, Franța, Olanda, Austria, Italia. La acestea se adaug[ exporturi nesemnificative de nucă în coajă- de 1 tonă către Regatul Unit și Franța.

De asemenea, în 2020, exporturile de miez au totalizat peste 5.200 de tone, în valoare de 25 de milioane de euro.

România are astfel excedent comercial cu miezul de nucă și deficit dacă ne uităm la nucile în coajă. Mai exact, importurile din prima jumătate a acestui an au ajuns la peste 1.600 de tone de nuci în coajă, în valoare de aproximativ 2 milioane de euro, în vreme ce în 2020 importul a fost de peste 714 tone în valoare de 1,4 milioane de euro. La nucile decojite, importurile au fost de 2.100 de tone în prima jumătate a lui 2021, în valoare de 9,3 milioane de euro. În 2020, importurile de nuci decojite s-au cifrat la peste 2.300 de tone în valoare de 10,8 milioane de euro.

Poticniți din lipsa banilor. Investiții doar pe suprafețe mici

Trendul pozitiv raporat de România se datorează atât condițiilor climatice benefice cât și a creșterii suprafeței cultivate, astfel că, din 2017, numărul de nuci a crescut constant, de la 1,842 milioane la 2,067 milioane de arbori în 2020. Totuși, poziția fruntașă a României în clasamentul producătorilor europeni se datorează producției spontane în gospodării.

„Există interes în continuare (pentru cultura nucului n.red) dar din cauza lipse finanțării, programul pe pomicultură ( al MADR n.red) nefiind finalizat, anul acesta a fost mai slab. Au fost realizate doar investiții din fonduri propri, în livezi de până în 5 ha”, potrivit consultantului.

Investiția într-un hectar se ridic la aproximativ 7.000 de euro fără sistem de irigații și la 10-11.000 de euro cu acest sistem, iar subvențiile sunt de 150-190 de euro la hectar pentru cultura tradițională (inclusiv SAPS) și 820 de euro în primii 3 ani, respectiv 640 de euro după aceea, pentru plantațiile eologice.

Din datele Institutului Național de Statistică, din 2017 a început să crească productivitatea, de la o medie de 18 kg pe pom în 2016, la 24-29 de kilograme pe pom în anii care au urmat.

Având în vedere că, în medie, o livadă de un hectar include în jur de 200 de pomi, reiese că producția medie într-o astfel de livadă ajunge la aproximativ 4.800 de kg.

Iarna, sezonul nucilor în UE

Din analizele USDA, atât nucile în coajă, cât și cele fără coajă sunt cumpărate în principal iarna pentru consumul în stare proaspătă, în special în perioada Crăciunului. Din ce în ce mai mulți consumatori cumpără tot mai multe nuci pe tot parcursul anului datorită beneficiilor nutriționale percepute ale acestora.

„Se preconizează că aceste tendințe de gustări sănătoase vor continua să stimuleze consumul în UE în perioada de prognoză. Publicarea continuă a studiilor și cercetărilor științifice care evidențiază beneficiile cardiovasculare au făcut ca nucile să fie foarte populare în rândul consumatorilor preocupați de sănătate. În urma crizei mondiale a sănătății, perspectivele comerciale erau încă incerte la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021 (blocaj, închiderea restaurantelor, restricții de călătorie etc.). Pe măsură ce situația continuă să se îmbunătățească, atât în ceea ce privește sănătatea, cât și din punct de vedere economic, industria așteaptă cu nerăbdare ca consumul să recupereze o parte din terenul pierdut. În plus, industria va continua să promoveze valoarea nucilor ca aliment sănătos în toate formele sale (bio, uleiuri etc.)”, se mai specifică în raport.

The post România rămâne cel mai mare producător de nuci al UE, dar investițiile importante se lasă așteptate. Noroc cu flora spontană appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *