Economice

România începe construcția celei mai mari nave de cercetare de pe apele interioare ale UE

„În data de 7 octombrie 2021, a avut loc la Giurgiu festivitatea de punere a chilei navei REXDAN. Cu această ocazie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a primit „certificatul de naștere” al navei REXDAN. Aceasta va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Uniunii Europene. Nava va dispune de nouă laboratoare moderne în care își vor desfășura activitatea cadre didactice și cercetători din universitatea noastră, precum și cercetători internaționali”, a anunțat într-un comunicat Universitatea „Dunărea de Jos”.

Ambarcațiunea, care va acoperi 2.000 de km pe partea navigabilă a Dunării, va fi finalizată în luna ianuarie 2023.

nava de cercetare rexdan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finanțarea construcției navei de cercetare și dotarea acesteia cu echipamente de cercetare de ultimă generație se realizează prin proiectul „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”, REXDAN, cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, apel: POC/448/1/1/Mari infrastructuri de CD. Valoarea totală a proiectului este de 91,97 de milioane de lei.

În vederea realizării acestui proiect, Universitatea „Dunărea de Jos” a lansat în aprilie 2021 licitația pentru navă, la care a primit o singură ofertă. Pe 22 iulie 2021 a fost semnat contractul în valoare de 26,95 de milioane de lei cu firma Shipyard ATG Giurgiu. Durata contractului este de 18 luni, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Conform informațiilor din caietul de sarcini aferent licitației (foto jos), noua navă va avea maximum 44 de metri lungime și va putea adăposti 10 cercetători, cinci membri ai echipajului și minimum 30 de pasageri în voiaje de scurtă durată.

nava rexdan

The post România începe construcția celei mai mari nave de cercetare de pe apele interioare ale UE appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code