Economice

România domină în continuare piața europeană a nucilor. Producțiile sunt însă în scădere

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează pentru România, cel mai mare producător de nuci al Europei, o producție anuală de 53.000 de tone de nuci, cu 6% sub recolta anului anterior, un an bun când fermierii au scos în piață aproximativ 56.000 de tone. Cu toate acestea, perspectivele sunt favorabile pentru anul comercial 2022/2023, cu o producție estimată la 56.300 de tone, în timp ce piața, atât locală cât și cea de export, pare a fi capabilă să absoarbă chiar și mai mult.

Oricum, în ultimii ani, trendul este unul ascendent și în ceea ce privește investițiile în producție cât și în procesare.

Majoritatea nucilor din România sunt deținuți de mici fermieri, dar există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile UE pentru pomii fructiferi. Ca urmare, din datele USDA, numărul de nuci a crescut constant, de la 1,8 milioane în 2017 la 2  milioane de arbori în 2021.

În plus, companiile locale de prelucrare a nucilor și-au îmbunătățit prezența pe rafturile magazinelor și și-au sporit investițiile în ambalaje inovatoare, sortare și etichetare pentru a capta atenția consumatorilor care caută alternative sănătoase pentru gustări. Nucile sunt foarte populare în România și sunt în general consumate ca gustări, fie simple, fie în amestecuri, și sunt folosite crude sau prelucrate, sau ca ingrediente în panificație.

Unde ajung nucile din România. Se dezvoltă o nouă industrie

Consumul de nuci tinde să fie constant pe tot parcursul anului, cu vârfuri sezoniere în timpul Crăciunului și al Paștelui, dar există un trend ascendent și la export. De asemenea, uleiul de nucă devine din ce în ce mai popular datorită presupuselor sale beneficii pentru sănătate, iar o  mică parte din producție este recoltată în verde pentru prepararea gemurilor.

În plus, România exportă anual cantități însemnate de nuci decojite.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite în valoare de 34,8 milioane de euro și 56,7 tone de nuci în coajă în valoare de 139.300 de euro. Principalele piețe de destinație sunt Germania, Franța și Austria

Au importat însă peste 4.700 de tone de nuci decojite în valoare de 22,9 milioane de euro.

De asemenea, în primele șase luni ale acestui an, au fost livrate peste granițe peste 4.400 de tone de nuci decojite în valoare de 24,1 milioane de euro, iar importurile au totalizat peste 3.200 de tone în valoare de 16,7 milioane de euro.

România a devenit cel mai mare producător de nuci al Europei din 2018, după doi ani cu randamente record.

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code