Economice

Recomandări E&Y: Refinanţarea datoriilor pe termen mediu şi lung în credite cu dobânzi fixe. Dolarul a intrat pe un trend pozitiv de dobândă

Reprezentantul companiei din Big Four arată că presiunile inflaţioniste sunt tot mai mari. De la previziuni de 2,5% inflaţia în 2021, BNR a ajuns la estimări de 5,6%, iar băncile comerciale vorbesc de 7% inflaţia în 2021. Totodată, dobânzile au început să crească, inclusiv cele la titlurile de stat pe termen lung. Cu 0,12% Liborul la dolar la 3 luni, este clar că moneda americană a intrat pe un trend pozitiv spre deosebire de Euribor la 3 luni care a rămas la minus 0,54%. ROBOR a crescut la 2,11% fiind în trend pozitiv, chiar dacămomentan inflaţia mare anulează majorarea indicelui monedei naţionale.

În acest context, „este clar că vom avea de-a face cu o creştere a costului finanţării în următoarea perioadă. Dacă majorarea ROBOR se va reflecta în principal în majorarea costurilor la creditele de retail, trecerea dolarului în teritoriu pozitiv va marca în principal finanţările prin piade capital. În acest sens este de aşteptat ca necesarul de capitalizare al companiilor să se mute către zonafondurilorde private equity (deja se întâmplă acest lucru”, arată Andrei Eftimie, partener asociat, Strategie şi Tranzacţii, Capital Debt Advisory pentru Europa Centralăşi de Est la E&Y.

În cazul împrumuturilor bancare presiuniledecosturi ale finanţărilor vor fi pe creditarea în lei, în timp ce finanţarea companiilor prin fondurile de private equity se va realiza în euro (rămas deocamdată în teritoriu negativ) şi dolari. Date fiind datele existente la ora actuală, specialiştii E&Yrecomandă refinanţarea companiilor pe termen mediu şi lung, dar cu dobândă fixă sau cu un contract swap (contract care prevede o limită maximă a dobânzii la o anumită dată) pe dobândă.

În acest context.Peter Latos, liderul departamentelor de Consultanţă şi Strategie E&Y România, subliniază că piaţa de tranzacţii şi achiziţii seconfruntă acum cu riscul de dobândă, care ar putea cre peste aşteptări în contextul inflaţiei accentuate. „Economiamondială a supravieţiut datoriilor ieftine. Există numerar în piaţă, va creşte însă şi preţul bunurilor şi cel al tranzacţiilor în condiţiile unei inflaţii ridicate care va contribui şi la majorarea dobânzilor. Întrebarea care se pune este: pentru cât timp vom putea face faţă situaţiei în acest mod?”, spune Latos.

În primele nouă luni din acest an, pe plan local, s-au parafat tranzacţii cu o valoare totală de 3,8 miliarde de dolari, în creştere cu 58% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY. Şase tranzacţii au avut o valoare de peste 100 de milioane de dolari, un record pentru piaţa locală de M&A. Pentru viitor, previziunilecompaniei sunt în acest moment ceva mai rezervate.

 

 

The post Recomandări E&Y: Refinanţarea datoriilor pe termen mediu şi lung în credite cu dobânzi fixe. Dolarul a intrat pe un trend pozitiv de dobândă appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code