Economice

Randamentele la grâu, orz, rapiță și secară, în scădere în România în acest an, potrivit ultimei prognoze UE. Doar floarea-soarelui se va produce în cantități mai mari

Deficitul substanțial de precipitații de la începutul primăverii, dar și temperaturile sub medie au afectat negativ culturile de iarnă, ceea ce i-a determinat pe specialiștii Comisiei Europene să revizuiască în scădere prognoza privind randamentul culturilor ce vor fi recoltate în vara acestui an. În plus, precipitațiile sunt necesare de urgență în continuare pentru a evita o deteriorare și mai gravă a producțiilor.

Cele mai afectate regiuni sunt sudul și estul României și cele mai afectate culturi sunt secara, grâul, orzul și rapița.

A doua cea mai mare scădere a productivității din UE la grâu

Mai exact, conform ultimei prognoze a Comisiei Europene, fermierii români ar putea avea un randament mediu de 2,71 tone de secară la hectar, față de 2,88 tone cât indicau estimările din luna aprilie (minus 5,9%). Raportat la anul trecut, vorbim despre o scădere a randamentelor medii cu 20%, cea mai semnificativă din UE, și cu 5,9% față de media ultimilor cinci ani.

Revizuită în minus a fost și prognoza pentru grâu, de la 4,7 tone le hectar în aprilie la 4,56 tone la hectar în mai ( minus 2,9%). Față de anul trecut, fermierii ar putea obține randamente medii cu 14% mai mici, ceea ce înseamnă că producția totală ar putea fi de aproximativ 10 milioane de tone. Este a doua cea mai mare scădere a randamentelor medii din UE, după Polonia și Estonia, ambele cu un declin de 19%.

Anul trecut, România a raportat o producție de 11,33 milioane de tone de grâu, cea mai mare de la aderarea la UE. Raportat la media ultimilor cinci ani, randamentele acestui an, conform ultimei prognoze, sunt cu 0,9% mai mari.

Pentru culturile de rapiță ultima prognoză indică randamente medii de 2,54 tone la hectar, față de 2,6 tone cât se estimase luna anterioară.  Este o scădere de 15% comparativ cu anul trecut, cea mai mare din UE, și cu 1,4 raportat la media ultimilor cinci ani.

Deficitară va fi și producție de orz, în contextul în care prognoza din mai indică un minus de 0,9% per hectar față de cea din aprilie. Specialiștii Comisiei estimează pentru România producții de 4,06 tone la hectar cu 23% sub cele din 2021 și cu 1,9% sub media ultimilor cinci ani. Este cea mai mare a doua scădere de randament din UE, după Polonia ( minus 28% față de 2021).

Anul trecut, orzul a fost una dintre culturile vedetă ale României, alături de grâu și rapiță.

În ceea ce privește culturile de porumb, floarea-soarelui și soia, prognoza Comisiei Europene a rămas neschimbată. Randamente mai mari comparativ cu anul trecut vor fi însă doar la floarea-soarelui. Experții Comisiei estimează că fermierii vor obține o medie de 2,66 tone la hectar, cu 10% mai mult decât anul trecut, adică cea mai mare din UE și cu 3,3% peste media ultimilor cinci ani.

În 2020, România a fost numărul cinci la nivel mondial la producția de floarea-soarelui, cu 2,2 milioane de tone, pe o piață dominată atunci de Rusia ( cu 13,3 milioane de tone) și Ucraina  cu 13,1 milioane de tone, dintr-un total mondial de 50,2 milioane de tone. În 2021, producția de floarea-soarelui s-a cifrat la 3,35 milioane de tone.

La porumb, randamentul mediu ar urma să ajungă la 5,89 tone la hectar, în ușoară scădere față de anul anterior ( minus 0,2%), iar la soia de 2,39 tone la hectar, cu 4,4% peste media anului trecut.

 

Citește și:

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code