Economice

Profi va ceda managementul tuturor magazinelor din România unor antreprenori locali. Ce spune Gaetan Pacton, noul CEO al companiei

Unul dintre pilonii de creștere ai Profi Rom Food, retailerul controlat de fondul de investiții polonez Mid Europa Partners, constă în predarea tuturor magazinelor Profi spre administrarea unor antreprenori locali, acestea urmând a funcționa ca „magazine partener”.

„Avem dificultăți cu trainingul oamenilor având în vedere numărul foarte mare de magazine. Ce ne ajută foarte mult este modul de operare pe care l-am ales acum câțiva ani- acela de a lucra cu antreprenori locali, foști manageri de magazin și administrau 1-4 magazine Profi sau erau manageri de magazine concurente. Ei își angajează proprii oameni și sunt mult mai eficienți, mult mai motivați. Operează afacerea ca fiind a lor, pentru că participă la EBITDA. O parte din EBITDA Profi se duce direct în buzunarele lor. Standardele acestor oameni fac magazinele lor cu 1,5% mai profitabile decât celelalte. O să facem ca toate magazinele să fie administrate de parteneri. Acum sunt aproape 800 de magazine așa, dar în viitor toate magazinele Profi-poate lăsăm unul la sediul central sau unele magazine pilot- vor fi administrate de parteneri.

Îi trainuim, îi ajutăm să creeze un business, să conducă aceste afaceri, să plătească taxe, creăm birouri dedicate pentru a susține antreprenorii locali care lucrează cu oameni din zona lor și servesc oameni din zona lor și care își angajează familia și prietenii. Construim aceste parteneriate cu antreprenorii locali. Magazinele vor fi în continuare ale noastre, stocurile vor fi în continuare ale noastre, regulile sunt ale noastre, dar ei se ocupă de angajarea oamenilor, ei își servesc proprii clienți”, a explicat Pawel Musial, decizia de business.

” Ne dorim ca în viitor rețeaua să fie gestionată în întregime de magazine partenere. Acest lucru înseamnă o foarte mare provocare pentru noi, pentru că anual, în următorii 3-4 ani va trebui să identificăm, să trainuim și să implementăm 400 de parteneri”, a declarat  și Magda Amarie, director operațional.

Conceptul a fost implementat de companie din 2013, dar a revenit o prioritate în 2021. În momentul de față, 57% dintre unitățile operate de Profi sunt de fapt magazine partener ( adică 907 unități), existând 706 antreprenori care lucrează cu Profi în acest mod. Acum cele două categorii de magazine funcționează în oglindă, având același mod de operare ca structură. În plus, există toate formatele de magazine în ambele categorii.

Vânzările obținute de magazinele partener sunt însă, în  general, superioare celor raportate de magazinele administrate direct de Profi. „La departamentul financiar ne dorim să crească vânzările și să se reducă costurile. Pe scurt, asta fac partenerii noștri pentru noi”, a declarat și Andrei Bica, CFO al companiei.

„Acest model a aliniat foarte bine interesele între Profi și parteneri. Modelul este unul de succes, ne aduce profitabilitate mai mare, ne permite să gestionăm toată complexitatea pe care o avem și să scalăm business-ul. Dorim să maximizăm numărul de parteneri care administrează un singur magazin pentru că dorim să avem calitate în serviciile pe care le oferim. Un om care se ocupă de business-ul lui propriu oferă servicii de calitate”, a declarat și Amariei. Potrivit acesteia, există însă și oportunitatea ca un partener să administreze mai multe unități, existând deja un astfel de antreprenor care administrează 5 magazine Profi.

Vânzări și profit în creștere, peste buget 

Din datele companiei, Profi a crescut în ultimii ani cu circa 14,5%, peste media retailului din România.

„2022 a fost extrem de diferit. În pimul trimestru a fost impactat de restricțiile Covid – care au lovit cel mai mult în supermarketuri. Cifrele noastre începând cu luna mai arată că Profi are cea mai puternică revenire post-Covid. Atât la vânzări, cât și la profitabilitate, suntem peste buget și foarte mult peste anul trecut”, a mai spus Bica. Potrivit acestuia, care citează un studiu Retail Zoom, din săptămîna 15 2022, Profi a fost constant peste piață, peste competitorii direcți și indirecți. „Am avut creștere organică, like for like, de 30%, mare parte generată de magazinele remodelate după noul concept, care au creștere peste media companiei”.

Expansiunea agresivă continuă

Acum, după cifra de afaceri din 2021, Profi este numărul trei, după Lidl și Kaufland, urmare a unei strategii de tip „rachetă” promovată pe timpul mandatului de trei ani al lui Musial.

Practic, Profi a deschis peste tot, fără a ține cont de vreun șablon în ceea ce privește formatul magazinului sau produsele care ar trebui să fie pe rafturi, pornind de la premisa, exprimată de Musial, că Profi „trebuie să ocupe maximum de locații posibil, pentru că altfel, acolo va fi competiția” și că  trebuie să se adapteze la mediu. „Statistic suntem lanțul de magazine cel mai apropiat de oameni, Poate nu suntem cei mai buni sau cei mai plăcuți, dar suntem cel mai aproape. Iar proximitatea este cheia succesului. Nu mai este suficientă, dar este un element foarte important. (…) Dacă am fi deschis un singur format , azi am fi avut cel mult 300 de magazine. Azi am fi fost poate al optulea sau al nouălea jucător din piață, nu am fi avut destui bani – pentru că noi ne reinvestim profiturile și luăm banii din bănci , nu de la headquarters ca alți competitori”, a declarat Paul Musial, în cadrul unui eveniment.

„Potențialul este uriaș. Mai sunt 700 de locații potențiale în mediul rural peste 900 în zona de proximitate.

Compania a deschis în ultimii ani aproximativ 200 de magazine în fiecare an, chiar peste 160 anul trecut, iar din 2021 expansiunea a fost dublată de remodelarea unor unități vechi. Compania este lider de piață în mediul rural cu formatul dedicat Profi Loco și cu peste 130 de magazine în București.

„Piața de comerț modern reprezintă în jur de 65% din comerțul total. Știm că în Europa Centrală, procentul începe de la 75% și ajunge în Europa Occidentală la 85-88% din piața totală de comerț. Propunerea noastră este să continuăm o dezvoltare alertă. Am schimbat puțin abordarea. Anul trecut ne-am dat seama că am mers cu viteză intensă – să deschidem 160 de magazine pe an – și începem din spate, să avem magazine care necesită să fie modernizate. Anul trecut, am modernizat 73 de magazine, în special Profi Super, am deschis 173  noi. Anul acesta o să închidem anul cu 105-110 magazine noi și spre 180 de magazine modernizate, ceea ce presupune că am investit și mai mult”, a declarat noul CEO, potrivit căruia în 2023 compania va inaugura 150 de magazine noi, în special sub brandul Loco, dezvoltate pentru mediul rural, și sub brandul Profi Go- magazinele mici.

În plus, retailerul testează un nou concept de magazin mic, care va fi operat sub brandul Mini și are ca parte din strategie inclusiv deschiderea de magazine construite de la zero.

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code