Economice

Primăria Iașului cere amplasarea unei centrale nucleare cu reactoare mici modulare americane lângă oraș

În perspectiva concretizării proiectului comun inițiat de către Statele Unite ale Americii și România cu privire la construirea, în România, de centrale cu reactoare nucleare de mici dimensiuni, primarul Mihai Chirica a avansat propunerea ca o astfel de centrală să fie amplasată și în zona municipiului Iași, se arată pe pagina de facebook a Primpriei

„Am trimis o adresă la Ministerul Energiei prin care am propus ca, în situația în care se va gândi o rețea națională de microtermocentrale cu energie atomică, una să fie construită la Holboca. Sunt sisteme foarte sigure în exploatare, de capacități reduse, care nu presupun accidente de tip Cernobâl. Capacitățile lor merg până într-o sută de megawați putere instalată, de circa zece ori mai mult decât un grup de la Cernavodă”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Centrala ar urma să fie construită pe amplasamentul actualei Centrale Electrice de Termoficare (CET) aflată în zona comunei Holboca, situată în proximitatea municipiului Iași.

Propunerea municipalității ieșene este susținută de mai multe argumente, după cum arată instituția.

“Locația respectivă beneficiază de o infrastructură care poate fi adaptată, în baza unor investiții relativ minore, cerințelor pe care le presupune activitatea unei centrale atomoelectrice.

În al doilea rând, s-ar putea realiza o foarte bună conexiune cu sistemul energetic național, prin folosirea și adaptarea, dacă este cazul, a echipamentelor existente acum la CET Holboca.

De asemenea, perimetrul propus se află la o distanță foarte mică, de circa 3 kilometri, de râul Prut și brațul Jijia, asigurându-se astfel în mod facil cantitatea de apă necesară bunei funcționări a centralei atomoelectrice.

În plus, zona respectivă are o suprafață de 136 de hectare, spațiu generos pentru construirea centralei, existând astfel un perimetru larg unde vor putea fi amplasate atât instalaţiile de funcţionare a atomocentralei, dar şi a unei eventuale barierei verzi faţă de zonele locuite.

Nu în ultimul rând, atomocentrala s-ar afla la distanță rezonabilă de orice așezare locuită, eliminându-se eventualul pericol la care ar fi supusă populația din zonă”, arată Primăria.

Memorandum semnat cu americanii, nu există nicăieri în luma un SMR în operare comercială

Secretarul SUA pentru Energie Jennifer M. Granholm și Ministrul Energiei Virgil Popescu au anunțat laînceputul lunii încheierea unui nou parteneriat comercial între compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica,

“Noul acord are potențialul de a avansa implementarea primului reactor modular mic (SMR) din Europa în România până la sfârșitul deceniului și ar putea poziționa România ca un potențial hub pentru producția SMR în regiune”, arată comunicatul de presă emis cu acea ocazie.

“Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica au convenit să lucreze în vederea instalării unei centrale NuScale SMR în țara noastră  până în 2027/2028. Sursa de energie cu zero emisii de carbon va contribui la atingerea țintelor asumate de România de a elimina treptat producția de energie pe bază de cărbune până în 2032 și va sprijini în continuare parteneriatul strategic SUA-România privind desfășurarea energiei nucleare civile”, a mai informat Ministerul Economiei de la București cu acea ocazie.

O centrală NuScale cu 6 module de 462 MW ar preveni emiterea a peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an (în comparație cu cărbunele) – echivalentul cu scoaterea de pe drum a 6,6 milioane de mașini timp de un an, creând în același timp locuri de muncă locale și beneficii pentru industrie, a spus Virgil Popescu, Ministrul Energiei,  la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor.

Intenția anunțată de ministru este de a instala SMR pe amplasamentele existente ale centralelor pe cărbune, obținând reducerea emisiilor de carbon, păstrând în același timp locurile de muncă și veniturile fiscale și asigurând o tranziție acceptabilă pentru lucrătorii și comunitățile existente din centralele pe cărbune și pentru afacerile locale.

Momentant tehnologia SMR este una experimentală, nu are aprobările necesare nici în UE nici în România și nu este instalat, la nivel mondial, niciun SMR care să fie folosit pentru uz  civil.

 

The post Primăria Iașului cere amplasarea unei centrale nucleare cu reactoare mici modulare americane lângă oraș appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code