Economice

Prima săptămână cu prețuri RCA limitate prin lege. Top prețuri și vânzări: o firmă a scăzut substanțial tarifele și câștigă rapid cotă de piață. Bătaie la vârf pe șoferul român tipic

Economica a analizat datele de vânzări ala mai multor intermediari și societăți de asigurări și vă poate pune la dispoziție „fotografia” pieței RCA în prima săptămână întreagă de după limitarea prețurilor prin HG și la o lună după prăbușirea Euroins, fost lider în RCA.

O primă concluzie este aceea că, cel puțin până acum, golul lăsat în piață de Euroins pare să fie umplut mai ales de liderul pieței de asigurări, Groupama, și de societățile de mai mici dimensiuni. Vienna Insurance Group (VIG), care deține Asirom și Omniasig, pare că se ține departe de RCA, deloc surprinzător având în vedere istoricul celor două, în timp ce Allianz Țiriac rămâne activ, însă ia serios piciorul de pe „accelerație”.

Vezi AICI singurele calcule efective, pe mașină și șofer, care îți arată cât este acum prețul RCA, în condițiile limitării prin HG

Șoferul tipic din România, adică o persoană cu vârsta între 30 și 60 de ani care conduce automobile cu capacitate cilindrică între 1,4 și 1,8 litri, este principala țintă a celor trei jucători care au crescut după prăbușirea Euroins și limitarea tarifelor. Acest lucru este vizibil din prima medie care reiese din portofoliul celor trei.

Concret, Grawe, Axeria Iard și Hellas Direct (HD Insurance), ultimele două activând în România ca sucursale directe ale unor firme supravegheate din Franța, respectiv Cipru, joacă, așa cum a explicat Economica în mai multe rânduri, în categoriile amintite mai sus și mai ales în zona autombilelor înmatriculate în orașe medii și mici, cu daunalitate scăzută.

Prima medie practicată de cele trei este, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos, substanțial mai mică decât în cazul celorlalți cinci jucători de pe piață, ceea ce nu înseamnă neapărat că au prețuri mai mici decât celelalte, ci că portofoliul lor este dominat de șoferi și automobile pentru care prețul RCA este unul mic, precum cele din categoriile enumerate mai sus.

Grawe o ia tare  după prăbușirea Euroins cum a făcut și după prăbușirea City Insurance. Surse: Au susținerea acționarilor

În cazul Grawe, o societate austriacă cu reputație de bun plătitor , dar totuși de mici dimensiuni,  prețurile au scăzut pe alocuri substanțial, explică pentru Economica agenți din domeniu.  „Sunt destul de multe categorii unde Grawe este deja cu mult sub ce vindea Euroins”, spune un agent de brokeraj. Pe de altă parte, însă, afirmă surse care cunosc situația, Grawe are susținerea acționarilor austrieci, în caz că explozia vânzărilor de RCA va forța compania să aducă capital pentru a îndeplini cerințele de solvabilitate și lichiditate.

De altfel, după cum observa Economica, Grawe a mai trecut printr-o astfel de etapă și după falimentul City Insurance, când începuse să acumuleze portofolii importante, având în vedere tarifele mici în comparație cu competitorii. Această situația a fost, totuși, de scurtă durată și, mai mult, acționarul nu a ezitat să aducă o majorare de capital atunci când ASF le-a cerut-o. Ulterior, Grawe și-a reechilibrat prețurile și a scăzut treptat din cota de piață, fără să se ducă însă sub mijlocul clasamentului.

În prezent, urmare a politicii de scădere a prețurilor, Grawe ia până la 25% din polițele noi, cotă cu mult peste cea la care o plasează întregul său portofoliu. Raportat la portofoliile totale, Grawe controlează în jur de 8%-10% din piață, în acest moment, conform calculelor noastre.

AICI detalii despre evoluția Grawe imediat după prăbușirea City Insurance și despre majorarea de capital adusă de acționari

Date concrete: Cine vinde RCA și la ce prețuri, după prăbușirea Euroins și fixarea unor tarife maxime

Tabelul de mai jos arată cotele de piață ale principalilor jucători, după prima lună fără Euroins și primele șapte zile cu tarife maxime, atât ca pondere în numărul total de contracte vândute, cât și ca procent în vânzări (Primele Brute Subscrise). De asemenea, vă prezentăm și prima medie la care au vândut cele patru societăți relevante, calculată ca raport între PBS și numărul polițelor vândute în perioada amintită.

Precizăm, încă o dată, că portofoliile asigurătorilor sunt foarte diferite, context în care prima medie calculată de noi nu reflectă diferențele de preț pe un anume segment de șoferi, ci în ansamblul vânzărilor. De exemplu, prima medie foarte ridicată din cazul Allianz este, cel mai probabil, rezultatul faptului că societatea vinde inclusiv asigurări pentru camioane, autocare și alte vehicule comerciale, unde prețul este substanțial mai mare decât în cazul automobilelor. La polul opus, Axeria, Grawe sau HD țintesc aproape exclusiv persoane fizice și mai ales automobile înmatriculate în orașe mici, în cazul cărora prețul RCA este mai redus, fiind mai scăzută și daunalitatea.

Poziție top cotă de piață Societate Cotă de piață nr polite vândute Prima medie
1 Groupama 32% 900 de lei
2 Grawe 24% 700 de lei
3 Hellas Direct (HD Insurance) 14% 600 de lei
4 Allianz Țiriac 13% 1.400 de lei
5 Axeria Iard 8% 700 de lei
6 Asirom VIG 5,5% 1.100 de lei
7 Generali 2,5% 1.400 de lei
8 Omniasig 2% 1.350 de lei

 

Cotele de piață ale societăților în totalul polițelor RCA vândute în săptămâna 14-20 aprilie. Calcule Economica sunt bazate pe date de vânzări ale unor intermediari de top.

 

 

 

Share this:

(Visited 23 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code