Economice

Prima analiză a poluării de pe autostrăzile și drumurile naționale din România: Intrarea A1 în București și zone de pe Centura Capitalei, cele mai poluate șosele

„Odată cu actualizarea modelului de transport, CESTRIN a trecut la o nouă etapă. Este vorba despre posibilitatea de a estima într-un mod real consumul de carburant la nivelul rețelei de drumuri naționale și autostrăzi, inclusiv emisiile generate de traficul rutier”, spun reprezentanții CESTRIN.

Potrivit lor, se ajunge astfel la o etapă nouă, etapă în care managementul decarbonizării devine posibil, inclusiv cu analiza și emiterea unor scenarii de perspectivă, pe termen scurt, mediu sau lung.

„Este poate pentru prima oara când, la nivel de rețea de drumuri naționale, putem lua la cunoștință pe de o parte, și de a cuantifica pe de alta parte, ce înseamnă transportul rutier relativ la amprenta de carbon și de poluare în sine”, au menționat reprezentanții CESTRIN.

Ei au prezentat câteva cifre:
> Consumul de carburant, motorină și benzină, la nivelul unei zile, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația CNAIR inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 15,14 milioane litri. Tot acest consum de carburant se transformă în diverse tipuri de emisii poluante.
> Consumul de carburant, motorină și benzină, la nivelul unui an, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația CNAIR inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 5,53 miliarde litri.
> Consum zilnic de motorină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – 11,94 milioane litri;
> Consum anual de motorină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – 4,36 miliarde litri – (78,87 % din totalul de combustibil consumat anual) ;
> Consum zilnic de benzină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – 3,2 milioane litri;
> Consum anual de benzină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – 1,17 miliarde litri – (21,12 % din totalul de combustibil consumat anual)
> Consum zilnic de motorină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – 10,69 milioane litri;
> Consum anual de motorină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – 3,90 miliarde litri;
> Consum zilnic de benzină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – 2,88 milioane litri;
> Consum anual de benzină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – 1,05 miliarde litri;
> Consum zilnic de motorină pe rețeaua de autostrăzi – 1,254 milioane litri;
> Consum anual de motorină pe rețeaua de autostrăzi – 457 milioane litri;
> Consum zilnic de benzină pe rețeaua de autostrăzi – 0,32 milioane litri;
> Consum anual de benzină pe rețeaua de autostrăzi – 117 milioane litri;
> 89,6 % din consumul de carburant total anual/ mediu zilnic se realizează pe rețeaua de drumuri naționale, exclusiv autostrăzi. Doar 10,4% din consumul de carburant total anual/ mediu zilnic este aferent autostrăzilor;

Toate datele privind consumul sunt corelate inclusiv nivelul de serviciu al drumului sub aspect de capacitate de circulație (exemplu: se ține cont de faptul că pe un drum aglomerat există o viteză de deplasare mai mică și un consum mai mare).

Metodologia de calcul are la bază Metodologia oficială utilizată la nivelul Uniunii Europene – EMEP / EEA- air pollutant emission inventory guidebook 2019 inclusiv Highway Capacity Manual – 2010, JASPERS Appraisal Guidance (Transport), și TAG (Transport Analisys Guidance), date INSSE/ DRPCIV. Anul de bază și de analiză este anul 2019. De la nivelul anului de bază se pot realiza scenarii la practic orice orizont de timp, inclusiv cu luarea în considerare a investițiilor de perspectivă.

CESTRIN a prezentat și o hartă (foto) care ilustrează zonele de drumuri naționale cu cele mai mari emisii poluante. În cadrul harții se pot identifica sectoarele de drumuri cu cele mai mari emisii poluante. Astfel, conform acestei hărți, zonele roșii se află în jurul Capitalei, pe primii kilometri ai A1 lângă București, la intrarea în Pitești, la ieșirea din Ploiești pe DN1 sau la Arad, aproape de ieșirea din țară.

„Suntem prima instituție din Romania care vine și prezintă cu acuratețe astfel de date la nivelul rețelei de drumuri naționale. Valorile prezentate sunt rezultatul unui volum imens de calcule, calcule care s-au întins pe o perioada îndelungată de timp, și da, sunt cu adevărat covârșitoare. Exista acum practic baza susținerii tehnice a multe proiecte din PNRR, proiecte axate pe decarbonizare”, au mai spus reprezentanții Centrului din cadrul CNAIR.

Ei au adăugat că vor reveni în curând cu analize la nivel de detalii (cuantificarea volumului de emisii, pe tip de emisii, aferent unor zone/regiuni/județe), mare parte din activitățile necesare deja fiind realizate.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code