Economice

Prețul gazelor vândute pe bursa din România crește brusc și abrupt. 40 de lei pe MWh în plus, într-o singură zi

Gazul s-a scumpit, în tranzacțiile forward de la BRM, pe toate tipurile de produse tranzacționate, potrivit datelor de pe platformă. Astfel, gazele cu livrare luna viitoare, în ianuarie 2022, s-au tranzacționat la prețul de 549 de lei/MWh, în condițiile în care, cu doar o zi înainte, prețul fusese de 510 lei/MWh. Așadar, o creștere de peste 7%, sau aproape 40 de lei/MWh, într-o singură zi.

Situația s-a repetat și la gazul vândut pe alte scadențe. Astfel, pentru livrările în februarie 2022, prețul a crescut, la fel, într-o singură zi, de la 508 la 539 lei/MWh. Prețul pentru primul trimestru al anului 2022 a crescut de la 506 la 538 de lei/MWh.

Dacă aceste creșteri ar putea fi înțelese pentru că este vorba totuși de perioada rece, în condițiile unei piețe de gaze destul de complicate în toată Europa, prețurile au explodat și pe celelalte produse, iar speranța tuturor că prețurile se vor domoli după acest vârf de iarnă începe să se risipească.

Astfel, prețul gazelor cu livrare în primul semestru din 2022 a crescut de la 397 la 442 de lei/MWh, la fel, într-o singură zi. Deci 45 de lei s-au adăugat, într-o singură zi, sau 11%.

În fine, prețul pentru livrare tot anul următor, 2022, poate cel mai relevant produs pentru piață, a crescut de la 346 la 387 de lei/MWh. La fel, peste 11%.

Puteți vedea evoluția cotațiilor de la BRM în imaginea de mai jos:

 

Creșterea de la București urmează trendul, de fapt. La Central European Gas Hub (CEGH) din Austria, hubul de referință pentru zona noastră, produsul ianuarie 2022 s-a tranzacționat la 103 euro/MWh, de la 97 de euro, ziua precedentă, spre exemplu. Pentru gazul cu livarre în primul trimestru, prețul a crescut și el, la 101 euro, de la 94-95, ziua precedentă

Care e acum cauza

Piața gazelor din Europa era oricum destul de turbulentă cu prețuri și de nouă-zece ori mai mari decât acum un an, pe fondul unui cumul de factori: cerere în creștere, inclusiv pentru producția de energie electrică, producție în scădere în puținele țări producătoare, inclusiv România, depozite aproape golite care n-au apucat să fie re-umplute la nivelul anilor precedenți.În plus, deși i s-a solicitat, Gazprom, principalul exportator, nu a crescut livrările suplimentar către Europa, în toate situațiile.

La toate acestea se adaugă tensiunile geopolitice, și anume posibilele acțiuni ale Rusiei în Ucraina. În cazul în care se va ajunge la o invazie rusă sub orice formă, președintele SUA, Joe Biden, a amenințat că va impune Rusiei sancțiuni economice fără precedent. Analiștii citați acum două zile de Bloomberg au spus că SUA va forța în acest scop Germania să oprească proiectul Nord Stream 2, contestata conductă, finalizată deja dar care nu are toate aprobările, prin care Rusia urma să aprovizioneze suplimentar Germania, ocolind Ucraina, prin Marea Baltică. Procesul de autorizare în Germania a fost oricum întârziat, ceea ce a constituit un factor suplimentar de presiune pe preț.

În plus, prețurile sunt sub presiune și din cauza prognozei meteo, care arată temperaturi în scădere pentru vestul Europei.

 

The post Prețul gazelor vândute pe bursa din România crește brusc și abrupt. 40 de lei pe MWh în plus, într-o singură zi appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code