Economice

Președintele Chinei Xi Jinping declarat deschise Jocurile Paralimpice de Iarnă de la Beijing

Cea de-a 13-a ediţie a Jocurilor Paralimpice de iarnă, care va dura până pe 13 martie, a debutat sub privirile delegaţiei Ucrainei, însă fără Rusia şi Belarus, ambele excluse joi de către Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC), după ce acesta acceptase iniţial prezenţa sportivilor din aceste ţări sub drapel neutru.

”Prezenţa noastră la Jocurile Paralimpice nu este una banală. Este un simbol că Ucraina a fost, este şi va rămâne o ţară”, a declarat preşedintele Comitetului Paralimpic ucrainean, Valeri Suşkevici.

IPC şi-a motivat schimbarea deciziei prin ameninţările cu boicotul venite din partea celorlalţi sportivi participanţi la Jocurile din China.

”Pace!” a strigat preşedintele IPC, brazilianul Andrew Parsons, în încheierea discursului său, la o săptămână după ce Ucraina fost invadată de armata rusă.

”Secolul XXI este făcut pentru dialog şi pentru diplomaţie, nu pentru război şi ură. Armistiţiul olimpic pentru pace în timpul Jocurilor Olimpice şi Paralimpice este o rezoluţie a ONU adoptată în unanimitate de cele 193 de ţări membre în cadrul celei de-a 76-a Adunare Generală a Naţiunilor Unite. El trebuie respectat şi aplicat, nu violat”, a declarat Andrew Parsons.

Ceremonia de deschidere a început cu o animaţie a planetei pentru a prezenta fostele ediţii ale Jocurilor.

La Jocurile Paralimpice de la Beijing vor participa 564 de sportivi din 46 de ţări, la şase sporturi, para biatlon, curling în fotoliu rulant, para hochei pe gheaţă, para schi alpin, para schi fond şi para snowboard, şi 78 de probe pentru medalii. La aceste Jocuri vor evolua un număr record de femei, 138.

Flacăra olimpică a fost aprinsă de Li Duan, cvadruplu campion paralimpic la atletism.

România va fi reprezentată de doi sportivi la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Beijing, Laura Văleanu (para schi alpin) şi Mihăiţă Papară (para snowboard).

Sursa foto: Romanian.cri.cn

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code