Flux Stiri

Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat unei echipe de oameni de știință care au folosit lumina pentru a studia dinamica electronilor în materie

  • Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.
  • În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 986.000 de dolari.
  • Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au obținut premiul.

Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2023 a fost acordat unei echipe de oameni de știință care au creat o tehnică revoluționară folosind lasere pentru a înțelege mișcările extrem de rapide ale electronilor, despre care se credea anterior că este imposibil de urmărit, relatează CNN.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri extrem de scurte de lumină care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se mișcă sau își schimbă energia”, a declarat comitetul Nobel la anunțarea premiului, marți, la Stockholm.

Acesta i-a lăudat pe laureați pentru că au oferit omenirii noi instrumente pentru a explora lumea electronilor din interiorul atomilor și moleculelor”.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 986.000 de dolari.

Citește și:

The post Premiul Nobel pentru fizică a fost acordat unei echipe de oameni de știință care au folosit lumina pentru a studia dinamica electronilor în materie appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code