Flux Stiri

Premiul Nobel pentru Chimie 2023 a fost câștigat de Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov

  • Punctele cuantice sunt, prin urmare, de cel mai mare beneficiu pentru umanitate”, a declarat comitetul Premiului Nobel în comunicatul de presă
  • Cercetătorii cred că în viitor ar putea contribui la dezvoltarea de electronice flexibile, senzori minusculi, celule solare mai subțiri și comunicații cuantice criptate”.
  • Premiul Nobel pentru chimie de anul trecut a fost câștigat de americanii Carolyn Bertozzi și Karl Barry Sharpless și de danezul Morten Peter Meldal pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”.

Premiul Nobel pentru Chimie 2023 a fost acordat miercuri, 4 octombrie, lui Moungi Bawendi de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Louis Brus de la Columbia University și Alexei Ekimov de la Nanocrystals Technology pentru cercetările lor privind descoperirea și dezvoltarea punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietățile”.

Punctele cuantice, cunoscute și sub numele de puncte cuantice, sunt nanocristale semiconductoare, în general cu diametrul cuprins între 2 și 10 nanometri. Capabile să convertească un spectru de lumină care intră într-un spectru de frecvență energetică diferită, ele sunt utilizate în ecranele moderne de televiziune cu LED-uri, în panourile solare și în imagistica medicală, unde pot ghida chirurgii în ablația tumorilor.

Punctele cuantice sunt, prin urmare, de cel mai mare beneficiu pentru umanitate”, a declarat comitetul Premiului Nobel în comunicatul de presă. Cercetătorii cred că în viitor ar putea contribui la dezvoltarea de electronice flexibile, senzori minusculi, celule solare mai subțiri și comunicații cuantice criptate”.

Premiul Nobel pentru chimie de anul trecut a fost câștigat de americanii Carolyn Bertozzi și Karl Barry Sharpless și de danezul Morten Peter Meldal pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”.

Citește și

The post Premiul Nobel pentru Chimie 2023 a fost câștigat de Moungi Bawendi, Louis Brus şi Alexei Ekimov appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 17 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code