Economice

Prăbușirea City Insurance a schimbat comportamentul a sute de mii de șoferi asigurați RCA. Cum au scăpat de grija daunelor circa 400.000 de români, plătind sub 200 de lei pe an?

În jur de 400.000 de șoferi au apelat anul trecut la clauza de decontare directă, arată calculele Economica bazate pe date din piață. Ar fi cel mai mare număr de astfel de clauze vândute într-un an, de la lansarea opțiunii, în 2017, în contextul apariției legii 132/2017, a RCA. Dacă în 2018, datele oficiale arătau că s-au vândut sub 300.000 de clauze de decontare directă, în anii ce au urmat situația a fost chiar mai rea din acest punct de vedere.

În 2019 s-au vândut sub 200.000, iar în 2020 un pic peste acest nivel. În 2021, însă, se pare că piața a marcat un record istoric. O explicație pentru această dinamică în premieră este cu siguranță situația gravă în care City Insurance a început să se afle încă din toamna lui 2020, cu un an înainte să își piardă licența și să meargă spre faliment.

Clauza de decontare directă presupune că cel care plătește despăgubirea în caz de accident este asigurătorul șoferului păgubit, nu al celui vinovat, așa cum se întâmplă în cazul polițelor fără decontare directă. Asigurătorul păgubitului recuperează ulterior suma de la celălalt asigurător, însă această procedură nu îl mai afectează pe asigurat. În acest fel, atunci când în piață apar situații ca cea generată de City Insurance, adică un număr important de asigurați RCA  preluați de o singură companie, care are și probleme cu plata daunelor, șansele de a fi despăgubit la timp cresc substanțial.

Amintim că înainte de a i se ridica licența, City Insurance ajunsese să aibă un portofoliu de circa 3,5 milioane de asigurați RCA, adică mai bine de jumătate din totalul polițelor valide. În același timp, societatea avea zeci de mii de reclamații la ASF și zeci de mii de procese cu păgubiți care reclamau întârzieri la plata daunelor, plăți parțiale sau chiar refuzul de a achita daunele.  City Insurance ajunsese să gestioneze anual în jur de 300.000 de dosare de daună. 

Cât costă decontarea directă?

Fiind un risc suplimentar pe care asigurătorii și-l asumă, clauza de decontare directă vine și cu un cost suplimentar. La început, acest cost a fost ceva mai mic, de ordinul zecilor de lei pe an în cazul multor societăți și până la 100-110 lei pe an la firmele care evitau cu orice preț piața RCA. Ulterior, probabil tot din cauza riscului ridicat indus de situația City Insurance, adaosul de primă a devenit mai mare. În prezent, un nivel mediu al decontării directe ar fi spre 150 de lei, dar sunt societăți care adaugă și 250 de lei, ceea ce înseamnă deja peste 25% din prețul mediu al unei asigurări RCA. Deși au crescut ca număr, clauzele dedontare directă acoperă încă puțin din numărul total de asigurări RCA valide. La finalul lui 2021 erau, probabil, în vigoare în jur de 6,5 milioane de polițe, cele 400.000 de clauze reprezentând, deci, doar apeoximativ 6% din total.

 

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code