Economice

Poșta Română a cedat Bulgariei ultimul loc din Europa de Est din Clasamentul celor mai bune servicii poştale din lume în 2021

Campioana regiunii Europei de Est este Polonia, care ocupă locul 15 în lume, urmată de Republica Moldova, pe poziţia 24, Serbia pe 28, Ucraina (33), Ungaria (37) şi Bulgaria (39), arată datele analizei realizate de Uniunea Poștală Universală (UPU).

În ediția precedentă, aferentă anului 2020, România se află tot în primele 50 de locuri, ocupând poziţia 44 cu o îmbunătăţire de 6,97 puncte, dar pe ultimul loc în regiune. Îmbunătățirea din anul 2021 a fost de doar 0,25 puncte.

Scorul de 55 de puncte, plasează serviciile poștale din România între două categorii, și anume cea a ”Campionilor” și celor cu ”Performanțe bune”. Un scor de peste 55 arată că dezvoltarea poștală a unei țări este printre primele 20% din lume – o performanță care poate fi considerată de la foarte bună până la remarcabilă. Acest grup de țări poate fi desemnat ca având o performanță bine echilibrată pe toți pilonii dezvoltării poștale. În același timp, un scor între 30 și 55 indică un nivel mediu-superior de performanță. Aceste țări sunt consecvente performante și fac parte din primele 50%.

Autorii studiului notează că principala noutate a anului 2021 a fost performanța Belarusului, care a ajuns pentru prima dată pe prima poziție din regiunea Europei de Est și a Comunității Statelor Independente (CIS), progresând în ceea ce privește fiabilitatea și reziliența, beneficiind în același timp de o ușoară scădere în clasament a poziției Poloniei.

Cel mai bun progres relativ din regiune a fost înregistrat de Letonia, care a reușit să câștige 33 de locuri, sărind de pe locul 62 pe locul 29, datorită progreselor extraordinare în ceea ce privește raza de acțiune și fiabilitatea.

”Urmând îndeaproape grupul țărilor industrializate, țările din Europa de Est și CSI beneficiază, de asemenea, de un scor mediu ridicat (49,8). În plus, regiunea este relativ omogenă, cu un coeficient de variație în jurul mediei de 29%, adică aproape la același nivel ca în țările industrializate. Clasamentele din această regiune se întind de la locul 14 (Belarus) la locul 111 (Uzbekistan)”, se arată în analiza UPU.

La nivel mondial, Elveția, Germania și Austria se află în fruntea clasamentului, urmate de Japonia și Franța. De asemenea, Belarus, Brazilia, Ghana, Singapore și Tunisia au obținut rezultate încurajatoare și conduc în prezent grupurile lor regionale.

Blocajele și criza economică au afectat serios sectorul poștal

După cum arată volatilitatea mai mare în cadrul clasamentului, mulți operatori poștali din întreaga lume încă se adaptează la noua normalitate adusă de pandemia de COVID-19.

Principala constatare a studiului este că blocajele logistice înregistrate în 2020 au afectat grav fiabilitatea operațiunilor poștale, cu o creștere a timpilor medii de livrare internă cu 13% în 2020 față de 2019, înainte de a reveni la nivelurile de dinaintea crizei, în 2021. Rezultatele raportului sugerează, de asemenea, că, chiar dacă criza din lanțurile de aprovizionare globale va fi în cele din urmă stinsă, lacunele din dezvoltarea serviciilor poștale sunt susceptibile să rămână o provocare considerabilă pentru sector în anii următori.

”În 2021, timpii de livrare par să se fi inversat la nivelurile de dinainte de criză; dar va fi nevoie de mai mult timp înainte de a declara o „revenire la normalitate”. În plus, chiar dacă deteriorarea fiabilității din cauza crizei va fi în cele din urmă depășită, problema decalajelor în dezvoltarea serviciilor poștale este probabil să rămână o prioritate pe agenda factorilor de decizie politică, autorităților de reglementare și operatorilor în anii următori”, se mai arată în analiză.

Din punct de vedere istoric, operatorii poștali au fost considerați vehicule de dezvoltare socio-economică, reprezentând unul dintre cele mai importante cele mai mari rețele fizice din lume, cu aproximativ 630.000 de oficii poștale și 5,25 de milioane de angajați.

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code