PIF Industrial – compania de investiții a grupului Dedeman fondat de către frații Pavăl – va absorbi Extra Land SRL, Agri Concept SRL şi Rural Capital Doi SRL, pe care le deţine integral, conform proiectului de fuziune consultat de Economica.net.
Toate cele patru societăți implicate în procesul de fuziune au obiecte de activitate similare sau desfășoară activități complementare şi realizează venituri din activitatea de arendare terenuri agricole.
Pe de o parte, transmiterea patrimoniului şi a întregii activități a societăților absorbite în patrimoniul PIF Industrial se impune pentru creşterea profitabilității în domeniul în care activează societăţile absorbite, în condiţiile în care acestea „nu mai pot susţine singure o creştere a profitabilităţii proprii și dezvoltarea activității comerciale proprii”, din cauza resurselor deţinute și a costurilor pe care trebuie să le suporte, reiese din proiectul de fuziune, consultat de Economica.net.
Pe de altă parte, în urma preluării patrimoniului societăților absorbite, PIF Industrial îşi poate lărgi, crește în mod semnificativ activitatea şi profitabilitatea în acest domeniu. Fuziunea prin absorbție va duce la creşterea patrimoniului PIF Industrial și consolidarea poziţiei deținute în segmentul de piaţă în care activează, prin creşterea ponderii de terenuri agricole deţinute în proprietate şi a veniturilor realizate din arendă, se mai arată în proiectul de fuziune, obţinut de Economica.net.
Proiectul de fuziune prin absorbţie a firmelor Extra Land SRL, Agri Concept SRL şi Rural Capital Doi SRL de către PIF Industrial a fost publicat miercuri, 6 aprilie, în Monitorul Oficial partea a IV-a. Economica.net l-a consultat şi vă spune cele mai importante concluzii:
Proiectul de fuziune a fost întocmit în baza deciziilor luate de fraţii Pavăl, asociaţii celor patru firme implicate în fuziune, la 21 februarie 2022.
Fuziunea se va realiza prin absorbţia societăţilor Extra Land SRL, Agri Concept SRL şi Rural Capital Doi SRL de către PIF Industrial. Procedura de fuziune prin absorbţie va avea ca efect dizolvarea fără lichidare a firmelor Extra Land SRL, Agri Concept SRL şi Rural Capital Doi SRL, prin transferul integral al patrimoniilor firmelor absorbite către PIF Industrial.
Transmiterea integrală a patrimoniului societăţilor absorbite către PIF Industrial se va efectua cu toate drepturile și obligațiile aferente, în starea în care se află la data fuziunii.
Ca urmare a procesului de fuziune prin absorbție, Extra Land SRL, Agri Concept SRL şi Rural Capital Doi SRL îşi vor înceta existența, pierzându-şi personalitatea juridică, se vor dizolva fără lichidare, urmând să fie radiate din Registrul Comerţului.
Sintetic, efectele fuziunii, enumerate de fraţii Pavăl în proiect, sunt:
- construcția unei societăți comerciale mai puternice și mai eficiente din punct de vedere economic și financiar;
- îmbunătățirea managementului societar care poate deveni mai dinamic și mai performant;
- flexibilizarea alocării, concentrării sau dispersiei resurselor (tehnice, umane și financiare) pentru soluționarea aspectelor operaționale ale societăților;
- achiziția și implementarea unitară a noilor soluții informatice de gestiune, evitând duplicarea sau triplarea de sisteme informatice și de costuri asociate;
- îmbunătățirea modelului de guvernanță corporativă la nivelul societăților implicate în fuziune;
- standardizarea și abordarea unitară în privinţa activităţii de administrare și arendare de terenuri agricole;
- extinderea operațiunilor economice la nivel naţional;
- optimizarea capitalului investit, implementarea unei discipline a investițiilor, asigurarea de venituri sustenabile care să asigure dezvoltarea capabilităților investiționale;
- utilizare mai bună a facilităților și a forței de muncă existente;
- creșterea veniturilor din arendă și, implicit, creșterea profitabilităţii;
- creșterea puterii financiare și realizarea de economii utile desfășurării în bune condiții a activităților economice;
- simplificarea controlului administrativ al celor patru societăți implicate în fuziune;
- băncile vor avea un partener puternic din punct de vedere financiar și vor putea oferi programe și instrumente de finanțare mai atractive pentru societate, cu implicații directe asupra rentabilității economice.
Fuziunea prin absorbţie se realizează pe baza metodei activului net contabil, așa cum este stabilit în adunările generale ale societăților implicate în fuziune.
În urma fuziunii, capitalul social al firmei PIF Industrial rămâne neschimbat – în valoare totală de 3,65 de milioane de lei, divizat în 365.000 de părţi sociale. Valoarea unei părți sociale este de 10 lei. Capitalul social al societăţii PIF Industrial este deținut în mod egal de Dragoş şi Adrian Pavăl.
Fuziunea prin absorbție dintre societățile implicate va deveni efectivă în ultima zi din luna în care a fost înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului competent hotărârea ultimei adunări generale care a aprobat operațiunea de fuziune, scrie în proiectul de fuziune consultat de Economica.net.
Afacerile nete rulate de PIF Industrial au crescut cu peste 47% în anul 2021 faţă de nivelul anului 2020, la 6,82 de milioane de lei.
PIF Industrial a încheiat anul 2021 cu afaceri nete de 6,82 de milioane de lei, cu peste 47% mai mari decât cele realizate în anul 2020, arată bilanţurile societăţii, comparate de Economica.net. PIF Industrial a avut marjă de profit net de 16,11% în anul 2021, cu peste 42 de puncte procentuale mai mică decât cea obţinută în anul 2020, reiese din calculele făcute de Economica.net. Firma a lucrat cu un număr mediu de doi angajaţi în 2021.