Economice

Pavel Bezucký, Universal Robots: În România, la fel ca în UE, robotica industrială este folosită în principal de industria auto

Astfel, în Europa, roboții sunt implementați în principal în următoarele industrii: industria auto, industria metalurgică, industria de mase plastice, industria alimentară, industria electronică. Iar în statele din regiunea noastră, clasamentul verticalelor care folosesc astfel de roboți arată în felul următor:

  • În Cehia, robotica industriala este folosită în principal de industria auto, dar se observa o crestere a aplicaților automatizate cu roboți în industria electronicelor, maselor plastice, alimentară, farmaceutică
  • În Polonia: auto, plastice, metalurgică, alimentara, electronică
  • În Ungaria: auto, plastice, metalurgică, electronică, alimentară

Puțini oameni s-ar gândi astăzi să scrie o scrisoare sau să dea un telefon de la oficiul poștal. Și așa cum e-mailul, telefonul mobil și multe alte lucruri inteligente ne fac viața de zi cu zi mai ușoară, modul în care companiile folosesc forța umană de lucru și produc se schimbă. Pavel Bezucký, CEO Universal Robots pentru Europa Centrală și de Est, vorbește despre beneficiile lucrului inteligent cu roboți colaborativi.

Ce înseamnă lucrul inteligent pentru dumneavoastră personal?

În general, înseamnă a nu petrece timp inutil pe lucruri care pot fi făcute mai rapid, mai eficient sau pur și simplu mai bine. În cazul companiilor, asta înseamnă, printre altele, curajul de a încredința roboților activități plictisitoare, repetitive, solicitante din punct de vedere fizic sau de-a dreptul periculoase, eliberându-și astfel oamenii pentru lucruri mai importante pe care, pe de altă parte, doar un om le poate face atât de bine.

Cât de răspândită este utilizarea roboților în prezent?

Cu siguranță este mult mai răspândită decât cred oamenii de obicei. La nivel mondial, există în prezent 2,7 milioane de roboți industriali amplasați în fabrici. Peste 50.000 dintre aceștia sunt roboți UR, ceea ce ne face lider de piață în robotica colaborativă. 

Roboți colaborativi pot fi folosiți doar de companii mari, cum sunt companiile producătoare de mașini, sau și de companii mici?

Spre deosebire de roboții industriali mari, roboții colaborativi sunt potriviți pentru companiile mici și mijlocii. În special, datorită flexibilității, mobilității și ușurinței de utilizare. Atunci când la acestea se adaugă costurile de achiziție relativ mici, consumul redus de energie și, bineînțeles, performanța enormă, chiar și întreprinderile destul de mici își pot crește semnificativ competitivitatea datorită coboților. Lucrul inteligent dă rezultate pentru fiecare companie.

Care este principala motivație pentru companii de a achiziționa coboți?

Principalele motive sunt problemele pe termen lung de pe piața muncii. Lipsa forței de muncă calificate și rata scăzută a șomajului au afectat în mod constant zona centrală și de sud-est a Europei, dar în ultimii ani, lipsa de muncitori străini, precum și alte dificultăți s-au adăugat la aceastea din cauza Covidului. În plus, creșterea cererii într-o gamă largă de industrii, cerințele privind siguranța muncii și presiunea mult mai mare asupra calității produselor rezultate, fac din achiziția unui cobot soluția ideală. Astfel, companiile se pot concentra mult mai mult pe propria dezvoltare, în loc să se lupte constant cu problemele legate de forța de muncă.

Ce industrii sunt mai potrivite pentru robotică? Există zone unde nu se poate conta pe automatizare?

În principiu, nu există un sector în care să nu poată fi implementați coboții. Fiecare proces manual poate fi automatizat eficient. Este util pentru fiecare companie să folosească cât mai bine potențialul oamenilor și al roboților. În România, de exemplu, robotica industrială este folosită în principal de industria auto, dar o creștere a aplicațiilor este remarcată și în industriile alimentară, electronică, metalurgică, logistică și farmaceutică. În general, coboți pot fi găsiți și în agricultură sau în industria ospitalității.

Un avantaj principal al cobotului este flexibilitatea acestuia. Înseamnă asta că, dacă trebuie automatizată o altă activitate, este nevoie doar de reprogramarea cobotului existent? Nu trebuie achiziționat altul?

Exact, dacă este nevoie de cobot în altă parte, poate fi reprogramat și mutat datorită dimensiunii și greutății sale reduse. În practică, asta înseamnă că poate fi folosit pentru o activitate în tura de dimineață și apoi poate fi mutat în partea opusă a spațiului de lucru pentru tura de după-amiază unde se poate utiliza din nou pentru o activitate complet diferită.

Spuneți că merită achiziția unui cobot. Atunci, în cât timp își poate recupera o companie investiția într-un cobot?

Recuperarea investiției variază, desigur, în funcție de diverși parametri, dar în general, în cazul coboților noștri, datorită prețului lor scăzut de achiziție și a eficienței ridicate, este foarte rapidă, adesea vorbim de ordinul lunilor. De fapt, fiecare companie își poate calcula cu aproximație recuperarea investiției; pe baza experienței noastre acumulate pe parcursul mai multor ani, am lansat un calculator simplu online pe site-ul Universal Robots.  

De la introducerea primului robot colaborativ (cobot) comercial din lume în 2008, UR a dezvoltat un portofoliu de produse care include UR3e, UR5e, UR10e și UR16e, și reflectă o gamă largă de acoperiri și sarcini utile. Fiecare model este susținut de o selecție largă de efectori terminale, software, accesorii și kituri de aplicații din ecosistemul UR+. Acest lucru permite coboților să fie utilizați într-o gamă largă de industrii și înseamnă că pot fi redistribuiți în diverse sarcini.

Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca și are birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Cehia, România, Rusia, Turcia, China, India, Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Mexic.

Universal Robots a instalat peste 50.000 de coboți în întreaga lume.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code