Flux Stiri

Oceanele ating un nou record de temperatură. Care este efectul asupra întregii planete

  • Oceanele au atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, 20,96°C, cu mult peste media din această perioadă a anului.
  • Oceanele sunt un regulator vital al climei. Ele absorb căldura, produc jumătate din oxigenul de pe Pământ și determină fenomenele meteorologice.
  • Valurile de căldură perturbă speciile marine, cum ar fi peștii și balenele, deoarece acestea se deplasează în căutarea unor ape mai reci, perturbând lanțul trofic.

Oceanele au atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, în timp ce absorb căldura provocată de schimbările climatice, ceea ce are implicații grave pentru întreaga planetă, susțin specialiștii. Potrivit serviciului Copernicus al UE pentru schimbări climatice, temperatura medie zilnică globală de la suprafața mării a depășit săptămâna aceasta un record înregistrat în 2016.

Temperatura a ajuns la 20,96°C, cu mult peste media din această perioadă a anului, potrivit BBC.

„Supunem oceanele la mai mult stres decât am făcut-o în orice alt moment din istorie”, susține Matt Frost de la Plymouth Marine Lab din Marea Britanie, referindu-se la modul în care poluarea și pescuitul excesiv afectează oceanele.

Oceanele sunt un regulator vital al climei. Ele absorb căldura, produc jumătate din oxigenul de pe Pământ și determină fenomenele meteorologice.

„Apa se simte ca o baie atunci când sari în ea. În acest moment se înregistrează o decolorare generalizată a coralilor la recifele de mică adâncime din Florida, iar mulți corali au murit deja”, consideră Kathryn Lesneski, care monitorizează valul de căldură marină din Golful Mexic pentru National Oceanic and Atmospheric Administration.

Apele mai calde au o capacitate mai mică de a absorbi dioxidul de carbon, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mare din acest gaz care încălzește planeta va rămâne în atmosferă. De asemenea, apa caldă poate accelera topirea ghețarilor ceea ce duce la o creștere a nivelului mării.

Valurile de căldură perturbă speciile marine, cum ar fi peștii și balenele, deoarece acestea se deplasează în căutarea unor ape mai reci, perturbând lanțul trofic. Experții avertizează că stocurile de pește ar putea fi afectate. Unele animale de pradă, inclusiv rechinii, pot deveni agresive, deoarece sunt derutate de temperaturile mai ridicate.

Citește și

De-a v-ați ascunselea. Google își va anunța utilizatorii dacă găsește date personale despre ei în bara de Căutare

Fii slab pe bune, nu îți suge burta! Ce probleme de sănătate poți avea dacă îți comprimi organele

Vine toamna? Cum arată prognoza meteo pentru finalul lui august

The post Oceanele ating un nou record de temperatură. Care este efectul asupra întregii planete appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 17 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code