Economice

Moment istoric la metroul din București. S-a spart monopolul proiectării, după 40 de ani. Metrans, proiectantul metroului din Cluj, intră și la M5

Este  un moment istoric pentru metroul din București, având în vedere că singura firmă care a proiectat linii de metrou în România a fost, până acum, Metroul SA, desprinsă direct din structura care a proiectat și construit metroul  în perioada comunistă, începând cu 1979. Metrans, o firmă înființată de mai mulți tineri care s-au format la Metroul SA, a avut o creștere importantă în ultimii ani, participând, în diverse asocierii, la mai multe licitații de mare infrastructură. Înainte de M5, principala victorie a Metrans a fost câștigarea licitațiilor pentru studiul de fezabilitate și proiectarea metrolui din Cluj. În acest proiect, Metrans a participat în asociere cu SWS Engineering și Systra și a concurat tot cu Metroul SA, care a contestat decizia pe toate căile, până la Înalta Curte de Casație și Justiție.

AICI mai multe detalii despre felul în care Metrans a demontat contestațiile în cazul metroului din Cluj

” Admite excepţia lipsei de interes. Respinge, ca lipsită de interes, contestaţia privind modul de evaluare a ofertei Asocierii 3TI formulată de SC Metroul S.A. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27.10.2021″, a statuat instanța Curții de Apel București în cazul contestației formulate de Metroul SA la licitația pentru proiectarea M5.

Așa cum Economica.net scria încă din luna iulie,  asocierea 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata SpA & SWS Engineering SpA & Coding S.R.L. & Metrans Engineering S.R.L  a fost desemnată câștigătoare penntru M5. Ulterior, Metroul SA a contestat decizia.

Inițial, Metrorex a plasat oferta Metroul SA pe primul loc, cu 82 puncte, însă asocierea condusă de italieni, clasată pe locul secund cu 74,34 puncte, a contestat rezultatul. După ce s-a ajuns cu contestațiile în instanță, Curtea de Apel București a dispus pe 27 ianuarie ca Metrorex să continue procedura de atribuire prin reevaluarea ofertei depuse de Metroul S.A. cu luarea în considerare a unor cazuri de excludere.

Licitație lansată în urmă cu doi ani

Finanțarea contractului, cu o perioadă de derulare de 60 de luni, este asigurată de la bugetul de stat şi fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM. Proiectul contribuie la degrevarea transportului de suprafaţă atât public cât şi privat, cu implicaţii importante asupra îmbunătăţirii calităţii vieţii și în același timp ajută la protecţia mediului înconjurător prin reducerea poluării. Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

 

The post Moment istoric la metroul din București. S-a spart monopolul proiectării, după 40 de ani. Metrans, proiectantul metroului din Cluj, intră și la M5 appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code