Economice

Mihai Precup: Ministerul Finanțelor a început procedurile de retragere a României din Banca Internațională de Investiții și din Banca Internațională de Cooperare Economică

Ministerul Finanțelor implementează memorandumurile pentru ieșirea României din cele două bănci controlate de Rusia, dar trebuie să urmeze o procedură specifică și să se coordoneze cu alte state europene, a declarat pentru Libertatea Mihai Precup, secretar de stat în cadrul instituției.

„Procesul de retragere din BII și BICE presupune, pe de-o parte, demararea unor proceduri legale de denunțare a acordurilor care stau la baza funcționării acestor instituții financiare și, pe de altă parte, negocierea cu cele două instituții financiare a condițiilor de retragere în conformitate cu dispozițiile documentelor statutare”, a declarat Precup.

„Procesul de retragere din BII și BICE presupune, pe de-o parte, demararea unor proceduri legale de denunțare a acordurilor care stau la baza funcționării acestor instituții financiare și, pe de altă parte, negocierea cu cele două instituții financiare a condițiilor de retragere în conformitate cu dispozițiile documentelor statutare. În acest proces se urmărește coordonarea cu statele membre UE ale BII și BICE, în scopul asigurării unei ieşiri simultane și coordonate, astfel încât să se asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor care se retrag”, a mai spus secretarul de stat.

Precup nu a explicat însă dacă România va vinde aceste acțiuni sau le va abandona.

A treia bancă în care România deține alături de Rusia acțiuni este Banca Internațională, dar din acesta țara noastră nu va ieși. Această decizie se bazează pe faptul că acționariatul instiției este mult mai diversificat, Rusia nu deține controlul asupra ei, iar deciziile Moscovei pot fi blocate de ceiilați acționari.

Tructura acționariatului este compusă din: Rusia cu 16,5%, la fel ca Turcia și Grecia, în vreme ce România deține 14%, Bulgaria are 13,5%, iar Ucraina alți 13,5%. Alți acționari mici sunt Azerbaidjan (5%), Albania (2%), Armenia (1%), Georgia și Moldova (câte 0,5%).

„În această bancă, Rusia nu deține acționariat majoritar, astfel încât activitățile desfășurate de bancă nu servesc predominat intereselor Rusiei. În plus, mecanismele de luare a deciziei la nivelul acestei bănci permit blocarea unor decizii care ar fi în interesul Rusiei. România, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene participante în această bancă (Bulgaria și Grecia), precum și de statele cu viziuni similare membre fondatoare ale băncii, monitorizează cu atenție activitatea băncii și are în vedere ca obiectivele acesteia să fie în concordanță cu politica de sancțiuni împotriva Rusiei adoptată la nivelul UE și al statelor aliate”, a precizat Precup.

Citește și:

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code