Economice

Lună dificilă pentru aproape 8 milioane de români cu conturi de pensie. Banii lor au început iar să se ducă, imediat după ce administratorii anunțau o revenire de senzație

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), cel mai important indicator pentru contributorii sin sistemul de pensii administrate privat, a pierdut aproximativ 6% în doar o lună și jumătate, cât a trecut de când administratorii anunțau o recuperare de senzație după căderea abruptă generată de izbucnirea războiului din Ucraina, relevă calculele Economica, bazate pe date publice oficiale.

Ironic, revenirea pe o pantă puternic descendentă s-a produs exact în 17 august 2022, ziua în care Asociația pentru Pensii Administrate Privat (APAPR) anunța că sistemul a recuperat mai bine de jumătate din scăderile din 2022. „Valoarea sumelor acumulate în Pilonul II de pensii private obligatorii a recuperat în mai puțin de două luni peste jumătate din scăderile din anul 2022, pe fondul îmbunătățirii cotațiilor titlurilor de stat, potrivit calculelor realizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) pe baza celor mai recente date disponibile public. Astfel, la data de 12 august 2022 randamentul mediu al Pilonului II în 2022 arăta un minus de doar 3,2%, comparativ cu -7,6% la finele primului semestru”, anunța, printre altele, APAPR.

La final de septembrie, însă, VUAN ajungea la o un nivel mediu de doar 25,4 puncte, de la 27,04 cât era în momentul anunțului APAPR, ceea ce înseamnă că valoarea conturilor celor aproape 8 milioane de români obligați să cotizeze în sistemul de pensii administrate privat a scăzut cu 6% în doar o lună și jumătate. Așa cum arată graficele disponibile pe siste-ul ASF, scăderile continuă. Practic, în acest moment, sistemul s-a întors undeva în luna iulie 2020, la începutul periodei de revenire de după căderea generată de criza COVID 19. Menționăm că istoricul sistemului arată că, în general, căderile abrupte generate de momente de criză au fost recuperate destul de rapid. Sigur că acest istoric nu constituie o garanție că se va întâmpla astfel și acum, însă este un indicator care dă speranțe.

Cum îți calculezi banii de pensie, cum afli unde ai fost repartizat și care sunt fondurile cu cele mai mari scăderi. Plus un calcul simplu: unui contributor mediu, intrat în sistem de la început, i-a scăzut valoare contului cu sume între 1.100 și 5.100 de lei, în doar o lună și jumătate

Orice contributor poate afla simplu câți bani mai are în contul de pensie, fără a mai fi nevoie nici măcar să apeleze la administratorul fondului. Desigur, condiția este ca administratorul să fie cunoscut participantului. Dacă nu este cunoscut Fondul, participantul poate solicita să fie informat folosind un formular online disponibil AICI. Contributorul mai trebuie să știe câte unități de fond deține, această informație fiind disponibilă la administrator. Ulterior, știind numărul de unități de fond, orice contributor poate verifica zilnic care este valoarea contului săi. Nu trebuie decât să înmulțească numărul de unități cu valoarea VUAN, afișată pe site-ul ASF aproape în timp real, cu un decalaj de doar câteva zile.

AICI puteți verifica oricând nivelul VUAN

În acest mod, se poate vedea simplu și cât a pierdut contributorul din cont.  Să presupunem că dețineți 1.000 de unități de fond, o situație nd frecventă. În acest caz, având în vedere nivelurile VUAN ale celor 7 fonduri în august, când a început ultima scădere și la final de septembrie (ultimele date disponibile), pierderea este între 1.100 de lei, în cazul fondului administrat de BRD și 5.100 de lei, în cazul celui administrat de BCR. Șase din 7 fonduri au avut scăderi aproximativ egale, între 1,1 și 1,8 puncte, singuar care se distinge prin nivelul pierderilor fiind BCR, cu 5,1 puncte scădere.

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code