Economice

Justiţia iraniană anunţă prima condamnare la moarte în urma protestelor antiguvernamentale

Potrivit agenţiei Mizan, citată de AFP şi care aparţine autorităţii judiciare iraniene, persoana condamnată la pedeapsa capitală, a cărei identitate nu este precizată, a fost găsită vinovată pentru incendierea unei clădiri guvernamentale, tulburarea ordinii publice, adunare şi conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni contra siguranţei naţionale şi pentru corupţie.

Un alt tribunal din capitala Teheran a condamnat cinci persoane la pedepse între 5 şi 10 ani de închisoare pentru adunare şi conspiraţie în vederea comiterii de infracţiuni contra siguranţei naţionale şi tulburarea ordinii publice.

Toate aceste verdicte au fost emise în primă instanţă, aşadar acuzaţii pot face apel.

Justiţia iraniană a inculpat recent aproape 800 de persoane pentru participare la revoltele din provinciile Hormozgan, Ispahan şi Markazi, numărul total al celor inculpaţi de când au început manifestaţiile ajungând la peste 2.000, conform datelor furnizate de autorităţile judiciare din Iran.

În acest timp ONG-urile pentru drepturile omului vorbesc despre circa 15.000 de arestări, informaţie contrazisă de autorităţile iraniene.

Protestele au început în luna septembrie după ce o tânără în vârstă de 22 de ani a decedat în arestul poliţiei morale, ea fiind reţinută pentru că nu ar fi purtat corect vălul islamic.

Guvernul de la Teheran acuză statele occidentale, în special SUA, că alimentează revolta pentru a obţine o schimbare de putere în Iran.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a primit vineri la Paris, în marja reuniunii ”Forumul Păcii”, patru femei militante iraniene, în faţa cărora el a salutat ”revoluţia pe care o desfăşoară” în Iran.

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code