Economice

Iohannis: Rusia deține toată responsabilitatea pentru curentă și trebuie trasă la răspundere

Şeful statului a salutat, în cadrul intervenţiei sale, coordonarea eficientă în Formatul B9 în ceea ce priveşte gestionarea crizei fără precedent din imediata vecinătate a Flancului estic, care afectează în mod substanţial securitatea europeană, euroatlantică şi globală.

„Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat valoarea adăugată a dialogului în acest cadru pentru atingerea obiectivelor aliate, în general, precum şi pentru pregătirea Summitului extraordinar al NATO de astăzi”, arată sursa citată.

Şeful statului a condamnat în termenii „cei mai fermi” acţiunea inacceptabilă a Rusiei de agresiune militară împotriva Ucrainei, subliniind că acest act aduce prejudicii grave asupra dreptului internaţional şi ordinii internaţionale bazate pe reguli.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acesta reprezintă unul din cele mai grave momente de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a reliefat, şi în acest context, solidaritatea deplină cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. El a reafirmat sprijinul deplin al ţării noastre pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, pentru poporul ucrainean şi conducerea ţării aleasă în mod democratic, precum şi pentru dreptul acestui stat de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate.

Cu privire la răspunsul NATO la actualul context de securitate din regiune, preşedintele Iohannis a reiterat că evoluţiile recente de securitate arată necesitatea consolidării coerente şi unitare a posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întreg Flancul estic, în mod special la Marea Neagră, precum şi necesitatea urgentării creării Grupului de luptă al NATO în România.

Şeful statului a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru Ucraina şi pentru partenerii din regiune care se află „sub presiunea Rusiei”, în special Republica Moldova şi Georgia, inclusiv pentru creşterea rezilienţei acestora.

Aliaţii reuniţi în Formatul B9 au discutat şi despre sprijinul pe plan politic, economic şi umanitar pe care îl pot acorda Ucrainei.

Preşedintele Klaus Iohannis a găzduit, vineri, alături de omologul polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9), desfăşurat în format hibrid. Pe lângă liderii statelor din Formatul B9, la discuţii a participat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Această reuniune la nivel înalt a fost convocată în contextul agresiunii armate nejustificate, ilegale şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precedate de recunoaşterea ilegală de către statul rus a autoproclamatelor provincii Doneţk şi Lugansk, părţi integrante ale teritoriului Ucrainei.

Reuniunea B9 a avut loc şi în contextul Summitului NATO desfăşurat tot vineri.

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code