Economice

În Rusia, deținerea unei mașini a devenit lux, iar clienții se feresc să mai cumpere

În luna iunie 2022, industria auto din Rusia a asamblat 27.128 de vehicule. Autoritățile de la Moscova prezintă această valoare ca pe o realizare, având în vedere că reprezintă o creștere cu 20% față de producția din mai, dar menționează doar în subsol faptul că producția respectivă este realizată nu doar de uzinele din Rusia, ci și de cele din Belarus și Kazahstan (EEU – Eurasian Economic Union).

Pentru comparație, în România, sunt produse lunar circa 38.000 de mașini în două uzine, în timp ce Rusia are 19 fabrici care asamblează autoturisme, alte patru care produc vehicule comerciale ușoare și încă opt care asamblează camioane.

Pe lângă producția aproape insignifiantă pentru marele stat de la răsărit, vânzările sunt și ele în picaj. Conform agenției ruse de statistică auto, Autostat, în iunie s-au vândut doar 27.761 de vehicule noi, în scădere cu 82% față de aceeași lună din 2021.

Și, dacă problemele din prezent par majore pentru economia și piața din Rusia, nici viitorul nu arată cu mult mai bine. Un studiu realizat de Autostat în colaborare cu site-ul Drom.ru arată că 41,2% dintre ruși nu au în plan să cumpere o mașină. În același timp, 30,2% notează că „ar cumpăra, dar nu este un moment bun din punct de vedere financiar”, iar 8,5% spun că mașinile au devenit atât de scump de utilizat, încât se gândesc să renunțe și la cele pe care le au.

Doar 6,1% dintre respondenți își doresc să cumpere o mașină, dar „nu caută activ încă”, iar 5,4% declară că vor cumpăra o mașină în 2022 și deja verifică opțiunile.

Datele de mai sus, coroborate cu faptul că 73,4% dintre ruși ar cumpăra, dacă ar putea, o mașină second-hand, și doar 11,9% una nouă (14,7% sunt nehotărâți), arată că efectele războiului din Ucraina și ale sancțiunilor internaționale sunt resimțite din plin.

De altfel, efectele se văd clar și în zona prețurilor cu care pot fi cumpărate puținele mașini de pe piață. Datele Autostat arată că mașinile s-au scumpit între ianuarie și mai 2022, în medie, cu peste 30%.

Pentru a înțelege mai exact dimensiunile acestor scumpiri, iată câteva dintre diferențele de preț înregistrate în segmentul SUV, unul dintre cele mai importante pe piața din Rusia. Modelul Hyundai Creta, care în ianuarie 2022 costa 1,29 de milioane de ruble (cca 20.500 de euro), a ajuns în mai la 1,85 de milioane de ruble (cca 29.500 de euro), valoare corespunzătoare unei creșteri a prețului cu 43%.

Mai cunoscutul Renault Duster s-a scumpit și el cu 41% până la 1,62 de milioane de ruble (cca. 25.600 de euro), iar prețurile pentru Nissan Qashqai sau Mitsubishi Outlander au crescut cu 40%, respectiv, 43%.

Nici măcar modelul Lada Niva Travel, produs în Rusia de AvtoVAZ, nu și-a putut menține prețul, acesta crescând cu 21% până la 1,06 milioane de ruble.

Tot la capitolul neîncredere în viitor trebuie plasat și studiul realizat de Autostat și Za Rulem, care arată că renașterea mărcii Moskvich nu este deloc privită cu ochi buni de ruși.

La începutul lunii iunie uzina pe care Renault a cedat-o Primăriei din Moscova a fost redenumită oficial JSC Moskvich, asta subliniind faptul că acolo nu vor mai fi produse, cel puțin în viitorul apropiat, mașini sub marca franceză.

Mutarea subliniază faptul că la uzina din Moscova vor fi produse doar modele sub marca Moskvich, în acest sens fiind demarate discuții cu mai multe companii chineze.

În acest context, studiul care avea ca scop să dezvăluie cum văd rușii viitorul Moskvich a avut rezultate neașteptate pentru mulți dintre oficialii ruși. Nu mai puțin de 29,4% dintre respondenți consideră că uzina Moskvich „nu are viitor”, iar 21,9% au răspuns că viitorul fabricii este impredictibil atâta timp cât totul este la nivel de discuții.

La întrebarea „cum vedeți viitorul uzinei Moskvich?”, 15% au răspuns că vor aștepta și vor vedea, iar 12,8% îl văd „îndoielnic – va fi mai rău decât cu Renault”.

Nu mai mult de 10,5% dintre ruși consideră că viitorul uzinei va fi minunat „pentru că va produce mașini chinezești pentru ruși”, în timp ce 10,4% au luat întrebarea în râs, menționând un viitor „amuzant – pentru că au înviat o marcă moartă de 15 ani”.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code