Economice

În primele cinci luni au dispărut 8,4 miliarde de lei din depozitele în lei ale populaţiei. De frica inflaţiei, românii îşi cheltuie economiile din pandemie

Conform datelor BNR, prima scădere în termeni reali de minus 0,4% a fost înregistrată în luna ianuarie 2022 comparativ cu ianuarie 2021. În februarie 2022, acestea au scăzut în termeni reali cu % faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Analiza evoluţiei datelor lună la lună nu arată încă o descreştere a economiilor populaţiei în bănci.

În luna martie însă, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 4,8 la sută față de luna anterioară, până la 156, 831 miliarde lei și s-au majorat cu 1,0 la sută (-8,3 la sută în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior. În aprilie, cuantumul depozitelor îşi reia uşor creşterea pe segmentul lună la lună (aprilie 2022 faţă de martie 2022), dar îşi continuă decelerarea în termeni reali, cu 11,5% în aprilie 2022 faţă de aprilie 2021.

În luna mai avem din nou descreştere a depozitelor pe ambele segmente, lună la lună şi an la an. Astfel, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au scăzut cu 1,0 la sută față de luna anterioară, până la 156, 582 miliarde lei și cu 0,2 la sută (-12,8 la sută în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior. Comparativ cu suma înregistrată la finele lunii decembrie 2021, banii populaţiei în bănci au scăzut cu 8,4 miliarde de lei în primele cinci luni din 2022.

Analiştii sunt de părere că populaţia a început să cheltuie din economiile făcute în timpul pandemiei, lucru reflectat şi de creşterea consumului ca atare şi a servicilor din domeniul turismului. „În plus, se apropie impozitul pe inflaţie. Mulţi cumpără acum produse şi bunuri de teamă că peste o lună sau două aceleaşi lucruri vor costa mai mult”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România şi vicpreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România.

Interesant este că în lunile mai şi aprilie a fost înregistrată şi o scădere în termeni reali a depozitelor în lei ale firmelor, fapt care ar putea echivala cu o scădere a profitabilităţii companiilor, mai ales dacă trendul se va menţine.

În schimb, pe termen lung, economisirea în valută a populaţiei continuă să crească, chiar dacă şi aici avem un uşor recul în mai faţă de aprilie anul curent. Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, reprezentând 37,3 la sută în volumul total al depozitelor clienților neguvernamentali, s-au diminuat cu 0,6 la sută față de luna aprilie 2022, ajungând până la nivelul de 179, 642 miliarde lei (exprimate în euro, acestea au scăzut cu 0,5 la sută, până la 36, 342 miliarde euro). Comparativ cu luna mai 2021, indicatorul exprimat în lei a crescut cu 18,1 la sută (17,5 la sută, în cazul exprimării indicatorului în euro).

 

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code