Economice

Hotărâre CNSU: Este eliminată interdicția de circulație noaptea, programul magazinelor se prelungește până la 22.00, fără mască în spațiile deschise

Potrivit lui Arafat, situația de acum este mai bună decât în urmă cu două, trei săptămâni, iar în aceste condiții CNSU a decis să propună renunțarea la interdicției de circulație a persoanelor în timpul nopții. Această prevedere era destinată persoanelor nevaccinate sau netrecute prin boală, care după ora 23.00 nu mai puteau circula.

„La sesiunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a votat Hotărârea 112 pentru prelungirea stării de alertă şi măsurile necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID 19. Clar că situaţia noastră acum este una mai bună decât acum două-trei săptămâni, astfel, după mai multe discuţii, s-a ajuns la implementarea unor măsuri pentru următoarea perioadă care vor modifica restricţiile care au fost până la acest moment”, a declarat Raed Arafat

Crește intervalul orar de funcţionare de la 21.00 la 22.00 pentru toți operatorii economici.

Se elimină purtarea măștii în spațiile deschise și rămâne în vigoare prevederea purtării măștii în spațiile deschise aglomerate. Printre acestea se numără stațiile de autobuz, locurile unde se formează cozi, piețe, târguri etc.

Purtul măștii în spațiile publice închise rămâne obligatoriu. Și bineînțeles în vehiculele de transport în comun.

Se elimină interdicția persoanelor nevaccinate și netrecute prin boală de a intra în centrele comerciale (mall-uri, magazine mari etc.). Condiția este ca aceste persoane să fie testate, cu un test PCR de 72 de ore sau test antigen de 48 de ore.

Pentru magazinele mai mici de 200 mp nu va necesară prezentarea documentelor vaccinat trecut prin boală sau testat, dar acestea vor trebui să stabilească numărul maxim de persoane care pot să fie în interior concomitent, respectând principiul unui perimetru de minim 4 mp pentru o persoană. De exemplu, în magazinele de 200 mp pot fi simultan în magazin 50 de persoane. Aceste magazine trebuie să afișeze la intrare numărul maxim permis de persoane care se pot afla simultan în interior.

Toate activitățile care erau limitate să funcționeze la 30% vor fi permise la 50%. Printre acestea se numără cinematografe, teatre, evenimente sportive. Accesul va fi permis persoanelor vaccinate, trecute prin boală sau testate.

Arafat a precizat că în Hotărârea CNSU nu este prevăzută este prevăzută o limită orară pentru activitatea agenţilor economici în noaptea de Crăciun şi în cea de Anul Nou.

Restaurante vor putea însă să funcționeze la o capacitate de 50%, fiind permisă prezenţa doar pentru cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi.

„Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou – noaptea de 24 spre 25 şi 31 spre 1 – nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor funcţiona operatorii economici. Deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Totodată, la unităţile de cazare unde nu există limită la capacitate, până acum erau permise doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate”, a declarat Raed Arafat.

Pentru hoteluri, unde nu exista limită de capacitate, noua decizie a CNSU prevede că va fi permis accesul și persoanelor testate, pe lângă cele vaccinate sau trecute prin boală.

În ceeea ce priveşte evenimentele în aer liber organizate de Revelion, Arafat a explicat că sunt permise, dar că organizatorii vor trebui să se asigure că sunt respectate măsurile de sănătate publică.

„Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: masca şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim. (…) La restaurant nu avem cum să purtăm mască. Asta se ştie foarte bine. Capacitatea va fi de 50% maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat”, a precizat el.

În legătură cu petrecerile private, precum nunţile sau botezurile, Raed Arafat a afirmat că se menţin restricţiile existente.

Șeful DSU a ținut să precizeze că acestea sunt propunerile CNSU care sunt înaintate Guvernului spre aprobare prin Hotărârea de Guvern de mâine și că este posibil ca în urma ședinței Executivului de mâine să apară modificări.

 

 

The post Hotărâre CNSU: Este eliminată interdicția de circulație noaptea, programul magazinelor se prelungește până la 22.00, fără mască în spațiile deschise appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code