Economice

Ghid despre tratamentul cu antivirale orale pentru unele forme de Covid-19; eficienţă, efecte adverse posibile, interacţiuni cu alte medicamente – Ministerul Sănătăţii

Antiviralele orale blochează activitatea și replicarea cornavirusului. Ele trebuie administrate cât mai repede după infectare, înainte ca virusul să provoace leziuni ale țesuturilor și organelor. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale Covid-19, susţine Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii într-o luare de poziţie recentă despre acest subiect.

Pacientul depistat cu Covid-19 trebuie să discute cu medicul dacă se califică pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia i se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie începtul cât mai repede posibil după diagnosticul de Covid-19 și nu mai târziu de cinci – şapte zile de la debutul simptomelor (n. red. ca să fie eficient), spune Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii.

Economica.net vă prezintă, în continuare, răspunsurile Ministerului Sănătăţii la unele dintre cele mai frecvente întrebări ale oamenilor despre tratamentul antiviral pentru Covid-19.

Cu cine trebuie să discut despre tratament dacă sunt confirmat cu Covid-19?

Ministerul Sănătăţii: Cu medicul de familie, care iți va recomanda măsurile potrivite formei tale de boală și istoricului tău de sănătate.

Ce fac dacă nu am medic de familie și sunt testat pozitiv?

Ministerul Sănătăţii: Dacă ai făcut testul acasă, anunță Direcția de Sănătate Publică care te îndrumă mai departe. Testul făcut acasă trebuie confirmat oficial pentru ca tu să poți beneficia de evaluare medicală și de tratament.

Dacă sunt confirmat pozitiv pentru Covid-19, este întotdeauna necesar să iau tratament antiviral?

Ministerul Sănătăţii: Nu, tratamentul antiviral poate fi util doar în anumite situaţii stabilite de medicul care te va evalua.

Am Covid-19. Care sunt medicamentele antivirale care mi se pot recomanda şi pe care le pot lua acasă, fără să mă internez?

Ministerul Sănătăţii: La aceasta dată există câteva opţiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul şi analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un centru de evaluare Covid-19 sau la indicaţia medicului de familie. Consultul şi analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacţiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le iei concomitent.

Dacă ai o formă ușoară sau medie de Covid-19 şi medicul îţi recomandă tratament acasă, acesta îţi va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcţie de situaţia ta medicală.

În ce situaţii nu voi primi tratament antiviral oral?

Ministerul Sănătăţii: Dacă nu ai factori de risc pentru o formă severă, daca ai mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă ai sub 18 ani, dacă ai contraindicaţii ori eşti femeie gravidă sau care alăptează, nu vei primi tratament antiviral oral. Altă situaţie în care nu vei primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul îţi recomandă internarea în spital.

Am 35 de ani, nu am boli cronice, ieri am primit un test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2, dar nu am niciun fel de simptome. Am nevoie de tratament antiviral?

Ministerul Sănătăţii: Nu ai nevoie de tratament antiviral, pentru că nu s-a demonstrat eficiența tratamentului antiviral la pacienții asimptomatici.

Am început să am simptome de Covid-19 şi am avut rezultat pozitiv la un test PCR în urmă cu opt zile. La început am avut febră, dureri musculare, dureri de cap și durere la înghițit, care între timp s-au ameliorat, acum mai am doar durere la înghițit. Am nevoie de tratament antiviral?

Ministerul Sănătăţii: Nu ai nevoie de tratament antiviral pentru că s-a demonstrat ca tratamentul antiviral este eficient numai atunci când este administrat în primele cinci – şapte zile de la apariția simptomelor.

Am 30 de ani, sunt gravidă, sarcină de patru săptămâni și am un test PCR pozitiv pentru SARS-CoV-2. Am nevoie de tratament cu medicamente antivirale orale?

Ministerul Sănătăţii: Nu, nici un antiviral oral dintre cele existente nu este recomandat în sarcină. De aceea supravegherea medicală a gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 este foarte importantă.

Am fost diagnosticat cu Covid-19, formă ușoară şi am o hepatită cronică cu VHB, în tratament cu Entecavir. Antiviralele orale îmi pot afecta ficatul?

Ministerul Sănătăţii: Înainte de administrarea antiviralelor este absolut necesară evaluarea clinică și de laborator a funcției hepatice, după care ţi se va prescrie tratamentul antiviral adecvat.

Am intrat în contact cu cineva pozitiv pentru Covid-19 în urmă cu două zile, nu am nici un semn de boală. Pot lua profilactic antivirale?

Ministerul Sănătăţii: Nu, antiviralele nu au efect de prevenire a bolii, ci doar de tratament în cazul în care te îmbolnăvești şi ai recomandare de tratament de la medic.

Am 67 de ani și sunt în dializă cronică de 10 ani. Am fost confirmat cu Covid-19 în urmă cu o zi și am febră de trei zile. Antiviralele orale active pe SARS-CoV-2 mă pot ajuta?

Ministerul Sănătăţii: În această situație este de preferat internarea în spital. Administrarea de antivirale orale este contraindicată.

Am 30 de ani, sunt diagnosticat cu o boală autoimună pentru care fac tratament cu Metotrexat, motiv pentru care m-am temut să mă vaccinez anti-Covid-19 până acum. Pot utiliza antiviralele orale noi în scop profilactic?

Ministerul Sănătăţii: Nu. Ele sunt recomandate numai la pacienţii confirmați cu Covid-19 care prezintă simptome specifice și care au fost evaluați clinic, radiologic şi prin examene de laborator.

 

  • Captură Economica.net din protocolul de tratament pentru Covid-19

Antivirale orale folosite în tratamentul unor cazuri de Covid-19 în România: când se folosesc, ce riscuri comportă tratamentul – efecte secundare posibile şi interacţiuni cu alte medicamente luate de pacient.

Favipiravir

Este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19. Favipiravir reduce durata excreției virale la nivel respirator, precum și durata și intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără să reducă însă mortalitatea și spitalizarea în secțiile de ATI.

Atenţionări cu privire la riscul de teratogenicitate al Favipiravir:

Favipiravir este contraindicat femeilor gravide şi celor suspectate a fi gravide.

Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului cu favipiravir și cel puţin şapte zile după oprirea acestuia. Dacă pacientele suspectează faptul că sunt gravide, vor face un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de inițierea tratamentului.

În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu favipiravir și să consulte imediat medicul.

Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu vor să oprească alăptarea.

Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului cu favipiravir şi timp de cel puţin şapte zile după întreruperea acestuia. Partenerele pacienţilor bărbaţi trebuie să utilizeze metode eficace de contracepție, atât pe durata tratamentului, cât şi timp de şapte zile după după întreruperea acestuia.

Pacienţii nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului şi timp de cel puţin şaptezile după întreruperea tratamentului cu favipiravir.

Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie:

Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă.

Pacienţii trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter. Se va întrerupe utilizarea medicamentului favipiravir dacă apar aceste simptome, spune Ministerul Sănătăţii.

MS recomandă prudenţă pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum și în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenţa metabolismul şi eliminarea acidului uric.

Interacțiuni cu alte medicamente

În cazul pacienților care utilizează medicamentul antidiabetic repaglinidă, favipiravir se va utiliza cu precauție pentru că asocierea poate duce la apariția reacțiilor adverse la repaglinidă.

Paxlovid

Este o combinație terapeutică (care cuprinde medicamentele numite nirmatrelvir și ritonavir), autorizată de Agenția Europeană a Medicamentului doar pentru tratamentul formelor ușoare sau moderate de Covid-19 la adulţii care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă și deces, și care nu necesită oxigen suplimentar.

Paxlovid nu este autorizat pentru:

  • tratamentul pacienţilor care necesită spitalizare, cu formă gravă sau critică de Covid-19;
  • prevenirea Covid-19 atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu boala Covid-19;
  • utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

Reacţii adverse posibile ale tratamentului cu paxlovid:

Reacţiile adverse posibile ale paxlovid includ tulburări ale gustului, diaree, creşterea tensiunii arteriale și mialgii (dureri musculare). Dacă în timpul tratamentului apar simptome noi, trebuie să anunţaţi imediat medicul de familie.

Există date clinice limitate, disponibile pentru paxlovid. De aceea este posibil să apară evenimente adverse grave şi neaşteptate care nu au fost raportate până acum la utilizarea de paxlovid, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii.

Interacţiuni cu alte medicamente

Nirmatrelvir şi ritonavir, cuprinse în paxlovid, pot interacţiona, de asemenea, cu alte medicamente, fapt care poate conduce la reacții adverse grave sau care poate pune viața pacientului în pericol. Ar trebui să prezentaţi medicului lista completă a medicamentelor pe care le luaţi zilnic pentru alte afecțiuni, inclusiv medicamente fără prescripție medicală sau suplimente alimentare pe bază de plante, pentru ca acesta să poată hotărî dacă vă poate administra în siguranţă paxlovid, spune Ministerul Sănătăţii.

Molnupiravir

Molnupiravir (lagrevio) este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de Covid-19, la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces.

Molnupiravir nu este autorizat pentru:

  • utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani.
  • tratamentul pacienţilor care necesită spitalizare din cauza Covid-19, fiindcă beneficiul tratamentului cu molnupiravir nu a fost observat la pacienţii cu forme severe de Covid-19.
  • utilizare mai mult de cinci zile consecutive.
  • prevenirea Covid-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu boala Covid-19.

Precauții legate de sarcină și alăptare la administrarea de Molnupiravir:

medicamentul este contraindicat în sarcină și în perioada de alăptare.

femeile și bărbații aflați la vârstă fertile, care au primit molnupiravir, vor fi consiliați în privința aplicării unor metode contraceptive eficiente.

Citeşte şi:

Regulile de contractare şi decontare a serviciilor acordate în centrele de evaluare oamenilor depistaţi cu boala Covid-19, stabilite prin HG 80

Subvenţii record la Fondul Sănătăţii în primele 11 luni: 8,15 miliarde de lei, cele mai mari din 2013 încoace, pe fondul crizei provocate de Covid-19

Tratamentul cu Arbidol pentru Covid-19, dezavuat de Ministerul Sănătăţii

Umifenovirul (Arbidol) este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în Covid-19 nu a fost demonstrată prin studii științifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră a fost folosit sporadic, fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic, atrage atenţia Ministerul Sănătăţii (MS).

Tratamentele cu ivermectină, lopinavir/ritonavir, hidroxiclorochină, azitromicină nu sunt eficiente pentru Covid-19 şi nu trebuie folosite de pacienţi. Utilizarea lor vă poate pune viaţa în pericol, conchide MS.

Protocolul de tratament pentru Covid-19 a fost actualizat. Antiviralele molnupiravir şi paxlovid – introduse în schema de tratament

The post Ghid despre tratamentul cu antivirale orale pentru unele forme de Covid-19; eficienţă, efecte adverse posibile, interacţiuni cu alte medicamente – Ministerul Sănătăţii appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code