Economice

Furnizorii de energie acuză marii producători de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CE Oltenia că nu vor să vândă electricitate atunci când ei vor să cumpere

Este vorba despre Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexul Energetic Oltenia. Situația care a apărut a fost explicată de Cristian Culea, membru în Consiliul Director al Asociației Furnizorilor de Energie (AFEER), la o întâlnire cu presa.

Solicitat să comenteze comportamentul actorilor la piață, în aceste momente de prețuri mari și volatilitate maximă, Culea a spus că furnizorii, care trebuie să cumpere energia electrică pentru consumul clienților finali, ajung să se bată pe puțina energie care este disponibilă.

“Dacă vă uitați pe piață la disponibilitatea ofertelor de vânzare, de fiecare dată când apare ceva e o luptă pentru a cumpăra, mai ales dacă vânzarea vine din partea producătorilor”, a spus Culea.

“Avem o lipsă de lichiditate în piață. Există foarte multă cerere de energie, care va crește, vânzarea este cu un alt ritm decât cererea. Asta duce la un efect vizibil – prețul de tranzacționare este mai mare decât ce are el ca fundament economic în spate, orice considerați dvs. că ar fi rezonabil. Aici este piața: este plătită, de cel care trebuie să cumpere, o diferență care vine din sentimentul de lipsă”, a mai afirmat reprezentantul furnizorilor. El a explicat că piața este atât de volatilă încât un preț considerat mare obținut la o licitație competitivă de acum câteva săptămâni azi este considerat mic, “superb de mic”.

Comportamentul producătorilor

Culea a fost mai explicit când l-am întrebat foarte clar: “Ați pus oferte de cumpărare de energie calendar 2023 la 600 de lei MWh și n-a venit nimeni să vă vândă?”

“Am avut oferte de achiziție în piață, o parte le-am închis, o parte nu. Există dorința de achiziție din partea furnizorilor, din păcate producătorii nu răspund, în marea lor majoritate, la oferte de cumpărare de energie electrică.

Am observat că volumele puse la vânzare sunt mai mici decât anul trecut, iar perioadele de livrare sunt mai scurte

Sunt trei producători mari clasici pe care îi vânează toată lumea, cei din hidro, nuclear și cărbune, dețin o cotă masivă, au o stabilitate care garantează livrările și da, pot să spun că am observat o scădere a acestor produse, există oferte de achiziție din piață și niciunul dintre cei mari producători nu răspunde”, a spus oficialul AFEER

Totuși, reprezentantul furnizorilor a spus, referitor la prețurile de vânzare, că nu poate fi aruncată în totalitate vina pe producătorii români.

“În ceea ce privește comportamentul producătorilor, vând ei scump sau ieftin? Este un mare semn de întrebare. Discutăm despre piețe interconectate, nu mai are 100% relevanță doar ce se întâmplă la noi. Splitul in zona de productie este facut după tehnologie, alte țări l-au facut altfel și stau putin mai bine. Avem o capacitate care este mică, dar este foarte depedentă de emisiile de CO2 cu care am început anul la 30  de euro și acum suntem la 60”, a spus Culea.

El a mai afirmat și că “producătorii sunt și ei într-anumită menghină,” pentru că 80% sunt de stat, și ei trebuie să dea socoteală Curții de Conturi dacă vând sub prețul pieței.

Citește și:

Engie România şi E-ON Energie, printre furnizorii de energie electrică şi gaze naturale amendaţi pentru practici comerciale incorecte. Neregulile au dus la majorarea preţurilor

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, un număr de 35 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

The post Furnizorii de energie acuză marii producători de stat Hidroelectrica, Nuclearelectrica și CE Oltenia că nu vor să vândă electricitate atunci când ei vor să cumpere appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code