Economice

Fotovoltaicul, element-cheie al planului UE de a scăpa de energia din Rusia. Care sunt țintele și mijloacele

Energia solară este elementul central care va ajuta la atingerea acestor obiective. Strategia UE privind energia solară, nucleul REPowerEU, stabilește o țintă de peste 320 GWAC (400 GWDC) până în 2025 și de 600 GWAC (750 GWDC) până în 2030. Documentul urmărește trei dimensiuni de acțiune – facilitarea instalării de capacități, acces la produse solare sustenabile și consolidarea cooperări internaționale în domeniul energiei solare, iar printre măsurile emblematice se numără:

 • Inițiativa privind acoperișurile solare (EU Solar Rooftops), care are drept obiectiv atingerea – până în 2023 – a 19 TWh obținuți prin panouri fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor, cifră care va ajunge la 58 TWh până în 2025. Principala modalitate de realizare a acestor ținte este introducerea obligativității legale instalare progresivă a panourilor solare pe toate clădirile comerciale și publice noi, cu suprafață utilă de peste 250m2 până în 2026, publice și comerciale existente, cu o suprafață utilă de peste 250m2 până în 2027 și pe toate clădirile rezidențiale până în 2029. Adițional, perioada de autorizare va fi limitată la  maximum trei luni. Pentru municipalitățile cu o populație mai mare de 10 000 de locuitori, Uniunea European susține înființarea comunităților de energie regenerabilă și sprijină statele membre în procesul de aplicare a cadrelor de autoconsum colectiv.
 • Alianța Industriei Fotovoltaice din UE, care va oferi consultanță Uniunii și statelor membre prin reuniuni ministeriale anuale sau bianuale, susținând obiectivul Inițiativei Solare Europene de 20 GW de producție de energie solară fotovoltaică în Europa în 2025. Comisia Europeană va susține eforturile de elaborare a unui Proiect Important de interesEuropean Comun.
 • Consultanță pentru statele membre în vederea promovării dezvoltării formelor inovatoare de implementare a energiei solare, precum sisteme agrivoltaice, panouri solare plutitoare, panouri fotovoltaice instalate pe infrastructura de transport, integrate în vehicule și în clădiri.
 • Un nou parteneriat UE pentru competențe în domeniul energiei solare, parte a unui proiect mai amplu pentru competențe în domeniul energiei regenerabile terestre, care să asigure crearea locurilor de muncă necesare în acest sector în următorii ani.
 • Crearea unei comunități dedicate achizițiilor de energie solară fotovoltaică în cadrul inițiativei „Big Public Buyers„, care va face schimb de cunoștințe și va dezvolta cele mai bune practici de achiziție pentru tehnologiile de energie solară.
 • O inițiativă emblematică de sprijinire a cercetării și inovării în domeniul energiei solare, ca parte a programului 2023 – 2024 Horizon Europe Work Programme, centrat pe tehnologii noi, sustenabilitate și proiectare integrată.

Privitor la integrarea rețelei și potențialul de răspuns la cerere, Comisia va evalua modul în care tehnologiile de joasă tensiune pot contribui la tranziția energetică. Adițional, este recomandată utilizarea fondurilor europene pentru a elimina blocajele care împiedică extinderea energiei solare în rețelele de distribuție și de transport.

Pentru atingerea obiectivelor anterior-menționate, finanțarea se va face prin:

 • Dublarea Fondului pentru Inovare în toamna anului 2022 și adăugarea a trei specificații separate care reflectă obiectivele REPowerEU;
 • Crearea unui nou capitol IIA în valoare de 20 de miliarde EUR în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, finanțat prin alocarea de venituri suplimentare provenite din licitațiile ETS;
 • Încurajarea statelor membre de adăuga un nou capitol în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență, care să cuprindă acțiuni în vederea atingerii obiectivelor REPower EU de diversificare a aprovizionării cu energie și de reducere a dependenței de combustibili fosili.
 • Adoptarea de către Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022 a unui nou instrument flexibil pentru ca statele membre să mobilizeze resurse private cu ajutorul Politicii de Coeziune, și a unui act pentru accelerarea rambursării proiectelor de eficiență energetică.
 • Lansarea unui nou apel prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF-Energie) cu un buget de 800 de miliarde EUR, care va sprijini proiectele de infrastructură necesare pentru atingerea obiectivelor REPowerEU.

„Strategia pentru energie solară a UE, parte din pachetul REPowerEU, va ajuta tehnologia solară să devina sursa domninantă de energie a României în următorii ani. România nu își poate permite să piardă timp în implementarea eficientă a acestor noi prevederi și recomandări nu doar pentru a își consolida securitatea energetică, dar mai ales pentru a aduce cetățenilor săi locuri de muncă și energie ieftină și curată, care să creeze valoare socială și economică pe întreg teritoriul țării”, ne-a transmis Mihai Balan, director executiv RPIA – Asociația Industriei Fotovoltaice din România.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code