Economice

Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate a avut deficit de 1,62 de miliarde lei în primul trimestru, în ciuda subvenţiilor record de 2,47 de miliarde de lei, pe care le-a primit

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

FNUASS a încheiat primul trimestru al anului 2022 cu deficit de 1,62 de miliarde de lei, cu peste 50% mai mic decât obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată analiza Economica.net.

Fondul a avut deficit în perioada antemenţionată cu toată că subvenţiile primite au depăşit 2,47 de miliarde de lei în primul trimestru al anului 2022 şi sunt de peste 24 de ori mai mari decât cele primite în primele trei luni ale anului 2021. Mai mult, subvenţiile primite la FNUASS în primul trimestru al anului 2022 sunt cele mai mari din perioada analizată (ianuarie – martie) din anul 2014 încoace, reiese din analiza făcută de Economica.net.

O creştere notabilă în primele trei luni se înregistrează la banii plătiţi din Fond pentru asigurări şi asistenţă socială.

Nuanţat, cheltuielile făcute din Fondul Naţional Unic pentru Asigurări Sociale de Sănătate pentru asigurări şi asistenţă socială au ajuns la 1,72 de miliarde de lei în primul trimestru din anul 2022 şi sunt cu peste 91% mai mari decât cele făcute în primele trei luni ale anului 2021, arată analiza Economica.net.

Iată, in extenso, execuţia FNUASS în perioada ianuarie – martie 2022

CASS şi subvenţiile au adus cei mai mulţi bani la FNUASS în primul trimestru din anul 2022

Veniturile realizate la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate din contribuţia de asigurări sociale de sănătate, plătită de salariaţi şi de celelalte categorii de persoane fizice în baza declaraţiei unice, depăşesc 9,47 de miliarde de lei în primul trimestru din anul 2022 şi sunt cu 9,14% mai mari decât cele colectate în aceeaşi perioadă a anului 2021, potrivit analizei Economica.net.

Subvenţiile virate la Fondul Sănătăţii au depăşit 2,47 de miliarde de lei în primul trimestru al anului 2022 şi sunt de peste 24 de ori mai mari decât cele primite în primele trei luni ale anului 2021.

Taxa clawback, plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, a adus la FNUASS peste 881,97 de milioane de lei în primele trei luni din anul 2022, cu 3,15% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net, făcute pe baza execuţiilor Fondului.

Cum am cheltuit bani strânşi la FNUASS în primul trimestru

Plăţile totale făcute din FNUASS se ridică la 14,5 miliarde de lei în primul trimestru din anul 2022 şi sunt cu 12,31% mai mari decât cele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată analiza Economica.net.

Pentru produsele farmaceutice, materiale sanitare şi dispozitivele medicale, acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 4,33 de miliarde de lei în primul trimestru al anului 2022, cu aproape 3% mai mult decât în primele trei luni ale anului 2021, reiese din comparaţia Economica.net.

Pentru serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţi sanitare cu paturi, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 3,38 de miliarde de lei în primul trimestru al anului 2022, cu 8,28% mai mult decât în primele trei luni ale anului 2021.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 3 miliarde de lei în primele trei luni ale anului 2022 şi sunt nesemnificativ mai mici decât cele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată comparaţia Economica.net. O parte semnificativă din banii de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice, în baza legii salarizării unice se asigură prin transferuri din bugetul FNUASS, de la o pozitie distinctă, potrivit analizei Economica.net.

Cheltuielile făcute din Fondul Naţional Unic pentru Asigurări Sociale de Sănătate pentru asigurări şi asistenţă socială se ridică la 1,72 de miliarde de lei în primul trimestru din anul 2022 şi sunt cu peste 91% mai mari decât cele făcute în primele trei luni ale anului 2021, arată analiza Economica.net.

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code