Economice

EXCLUSIV BRD Pensii, cu 500.000 de participanți care contribuie obligatoriu la Pilonul II, vrea să plece din România. Ce se va întâmpla cu banii participanților?

Performanța BRD Pensii în ceea ce privește randamentele obținute din plasamente este de departe cea mai slabă din sistem. Concret, dacă media Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), indicator care relevă performanța „curată” a fondului adică plusul venit din investirea contribuțiilor, era de aproximativ 27,3 puncte(la 13 decembrie), fondul BRD indica un VUAN de doar 23,1 lei.

Liderul sistemului din acest punct de vedere, Metropolitan Life, a sărit de 29,5. Menționăm că VUAN reprezintă valoarea unei unități de fond. Prin înmulțirea acestui indicator cu numărul de unități de fond deținute de fiecare se obține valoare contului. La lansarea sistemului, toate fondurile au plecat de la un VUAN de 10 lei.

În acest context și veniturile din comisioane ale administratorului sunt mici, societatea fiind pe pierdere în aproape toată perioada de 14 ani de la înființarea sistemului de pensii private. Mai mult decât atât, structura portofoliului BRD Pensii pe zona de Pilon II este una nu foarte bună, societatea având cea mai mare pondere a persoanelor în vârstă, al căror ciclu de cotizare se va încheia mai devreme.

Sursele noastre spun că aceste performanțe slabe, precum și lipsa unei perspective mai  bune, au determinat acționarul, grupul francez Societe Generale, prin banca BRD,  să ia decizia de a ieși de pe piața pensiilor private din România.  Un argument în plus, însă nu principalul argument, l-ar constitui și frauda masivă comisă de fostul director al BRD Pensii și pe care francezii au fost nevoiți să o acopere prin aport de capital. 

” În ceea ce privește frauda, activitatea SAFPP se desfășoară în mod normal, iar deținerile participanților la fondurile de pensii Pilon 2 și 3, administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, se află în completă siguranță și nu au fost afectate în niciun fel de situația menționată. Reiterăm faptul că neregulile constatate nu au vizat activitatea desfășurată de SAFPP în legătură cu administrarea fondurilor de pensii private. Interesele participanților și activele fondurilor, care au fost și sunt separate, potrivit legii, de activele administratorului, nu au fost afectate. Societatea a luat măsuri corective și au fost implementate acțiuni importante, precum: Majorarea capitalului cu 20 de milioane de lei, în vederea asigurării lichidității și capitalizării companiei, linie de credit de 4  milioane lei pusă la dispoziție de către acționarul BRD Groupe Societe Generale (rambursată recent), un plan de remediere pe trei luni, desfășurat în perioada iulie – septembrie, care a presupus implementarea unor noi controale,redefinirea proceselor operaționale din cadrul departamentelor, reorganizarea echipelor și o mai bună guvernanță”, ne-a declarat Raluca Morar, director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private, subliniind că în acest moment societatea este solidă, capitalizată și cu o continuitate a afacerii asigurată.

AICI mai multe despre frauda  comisă de fosta directoare a BRD Pensii 

Legea garantează activul participanților, indiferent ce se întâmplă cu administratorul și, mai nou, permite Fondului de Garantare să preia funcțiile administratorului. Care sunt cele mai probabile scenarii pentru viitor?

Primul lucru care trebuie subliniat este că legea face o distincție clară între administrator și fondul în sine, astfel că dacă un administrator părăsește piața , indiferent de motiv, banii participanților nu sunt afectați. În acest punct al discuțiilor, BRD Pensii are mai multe variante la dispoziție. Prima și cea mai logică este aceea de a transfera portofoliul către un alt administrator, prezent deja pe piața din România. Acest scenariu, spun sursele noastre, este luat în calcul și există deja diligențe în acest sens.

Dacă se va găsi cumpărător, avantajul pentru acționarul BRD Pensii este că nu pleacă chiar ” cu mâna goală”, întrucât tranzacția va presupune ca eventualul cumpărător să plătească o sumă de bani pe portofoliu. Chiar dacă va vinde, însă, BRD va trebui să lase afacerea și cu active (fondul în sine), dar și cu pasive, adică provizioanele și rezervele pe care le-a constituit prin lege și care vor crește de anul viitor, având în vedere că noul OUG care modifică legea pensiilor înăsprește supravegherea și cere, printre altele, ca administratorii să aibă un nivel de lichiditate adecvat pentru a acoperi activitatea pe șase luni.

Asupra acestui scenariu mai planează un semn de întrebare, în condițiile în care piața din România este foarte concentrată. Fără BRD ar rămâne doar 6 jucători, iar dacă ar fi cumpărător unul dintre cele mai mari trei-patru fonduri, care deja controlează împreună  spre 75% din piață, se pune problema dacă tranzacția ar fi avizată de Consiliul Concurenței. Amintim că cel mai mare fond, NN, controlează singur peste 28% % din piață, în timp ce locul 2, AZT, are peste 20%, iar locurile 3 și 4, Metropolitan Life și Aegon Vital între 12 și 13%.

Un al doilea scenariu, vehiculat pe surse din piață, ar fi ca BRD Pensii să își unească activitatea investițională cu BRD Asigurări de Viață, pe un tipar care a mai fost aplicat și de alți administratori. În cazul pilonului II, însă, cel obligatoriu, trebuie văzut dacă permite o astfel de mutare altfel decât în condițiile în care BRD Asigurări de Viață ar fi autorizat ca administrator de pensii private.

Al treilea scenariu s-a născut recent, prin modificările aduse legii pensiilor private prin OUG.

Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private (FGDSPP) a primit dreptul de a prelua, temporar, funcția de administrator de fond de pensii, dacă apar situații care impun această mișcare. ” Se introduce posibilitatea ca, în cazul declanşării procedurii de administrare specială, ASF să poată desemna Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, în condiţiile stabilite prin reglementări, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranţă a sistemului de pensii private, în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplineşte cerinţele legale în acest sens”, se precizează în nota de fundamentare care însoțește OUG privind modificarea legii pensiilor private.

AICI despre cele mai importante modificări din istoria sistemului de pensii private, adoptate recent prin OUG

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code