Flux Stiri

Europa se simte sub asediu. Germania și țările nordice își pregătesc cetățenii de război

  • Intensificarea războiului din Ucraina, dar și alegerea lui Donald Trump la Casa Albă au alarmat factorii de decizie europeni.
  • În Suedia și Norvegia autoritățile încearcă să promoveze pe mai departe o cultură a prevenirii.
  • În Finlanda, se pune accentul pe supraviețuirea pentru cel puțin 72 de ore.

Din ce în ce mai multe state europene iau măsuri pentru pregătirea civilă în caz de război. Conform The Guardian, Germania și statele baltice au început campanii de pregătire a populației civile în caz de conflict. Prioritatea sunt asigurarea unei conexiuni cu exteriorul (printr-un radio cu baterii), asigurarea de haine groase, dar și de apă și hrană neperisabilă. Germania merge un pas mai departe și inițiază un program național de construcție de buncăre, în timp ce Finlanda a dezvoltat un website.

Atitudinea cetățenilor cu privire la aceste demersuri

În Suedia, țară neutră prin tradiție și neimplicată într-un război de mai bine de 200 de ani, pregătirile pentru un conflict nu sunt cu totul noi, însă nu reușesc să stârnească un interes deosebit în rândul cetățenilor. Johnny Chamoun, un frizer în vârstă de 36 de ani din Stockholm, declara că „nu a auzit mulți oameni vorbind despre pregătiri”. Norvegia a adoptat aceleași măsuri ca și Suedia: au fost împărțite broșuri și a fost informată populația civilă în legătură cu măsurile esențiale de supraviețuire.

Lucrurile stau un pic altfel în Finlanda. Fiind o țară care s-a aflat constant într-o situație tensionată cu Uniunea Sovietică (și acum cu Rusia), aceasta este mult mai pregătită și populația este mult mai receptivă la măsurile de prevenție. Astfel, noțiunea de supraviețuire pentru 72 de ore în cazul unui conflict este una foarte cunoscută.

Ce face Germania și problema trecutului acesteia

Germania, una dintre țările cu pregătirile cele mai considerabile, atât din punct de vedere militar, cât și civil, ia măsuri la nivel federal. În afară de documentul de 1.000 de pagini cu pregătirile necesare în caz de conflagrație transmis societății civile acum câteva zile în urmă, statul german dorește să introducă reglementări pentru noile locuințe (acestea fiind obligate să aibă adăposturi), dar și reabilitarea și extinderea rețelei de buncăre care acum numără doar 600. De asemenea, se dezvoltă o nouă aplicație capabilă de a găsi utilizatorii prin geolocație.

Mare parte din adăposturile germane au fost dărâmate odată cu sfârșitul Războiului Rece, dar noul context internațional cere o reevaluare. Pentru o țară în care pacifismul militant a fost intens promovat dat fiind trecutul militarist și violent al Germaniei, politica de reînarmare relativ timidă dusă de stat ar putea dura o lungă perioadă de timp și în același timp este posibil să aibă o eficiență redusă.

The post Europa se simte sub asediu. Germania și țările nordice își pregătesc cetățenii de război appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *