Economice

Doar trei firme de RCA asigură șapte din zece șoferi. Printre ele și liderul reclamațiilor și proceselor. Cum te protejezi de problemele din RCA cu sub 200 de lei pe an?

La finalul lunii ianuarie 2023, situația contractelor RCA în vigoare era una asemănătoare cu cea de la sfârșitul anului trecut, arată estimările Economica. Euroins (liderul din RCA și în ceea ce privește primele brute subscrise), Groupama (liderul întregii piețe a asigurărilor după PBS) și Allianz Țiriac adunau între 70 și 75% din totalul contractelor în vigoare. Doar Euroins are cel puțin 2,5 – 2,8 milioane de contracte, ceea ce ar însemna o pondere între 35 și 40%. Ceilalți jucători de pe piață au cote foarte mici, singura evoluție remarcabilă fiind în cazul Axeria Iard, care, deși a intrat pe piață cu o sucursală directă (FOE) abia în decembrie 2021, a urcat deja pe locul patru în ceea ce privește numărul de contracte RCA. Axeria are în portofoliu, conform calculelor noastre, între 7 și 10% din total, ceea ce ar însemna cel puțin 500.000 de polițe. Celelalte firme aproape că nu contează din acest punct de vedere.

În termeni simpli, aceasta înseamnă că peste 70% din mașinile care circulă pe străzile din România sunt asigurate RCA la doar trei firme și spre 90% la doar patru firme. Altfel spus, șansa de a fi lovit de un șofer asigurat la aceste firme este extrem de ridicată. Dacă în cazul Groupama și Allianz Țiriac nu s-a pus până acum problema unor întârzieri majore cu plățile – aceasta și pentru că până în 2021 cele două au avut portofolii moderate sau chiar reduse de RCA – Euroins are o întreagă tradiție din acest punct de vedere.

Societatea a fost sancționată major de cel puțin patru ori în istoria sa, inclusiv cu suspendarea dreptului de a mai vinde RCA, pentru că întârzia cu plata daunelor sau plătea doar parțial. În ultimii doi ani, amenzile au devenit o obișnuință pentru Euroins și conducerea sa. ASF a aplicat din 2020 până în 2023 17 sancțiuni care au însemnat amenzi cumulate de 16 milioane de lei, un record al tuturor timpurilor. În plus, Euroins ocupă prima poziție atât în privința petițiilor primite de ASF de la păgubiți (Euroins a fost liderul clasamentului în cea mai mare parte a ultimilor 10 ani), cât și în privința numărului de procese cu păgubiții sau cu mandatari ai acestora. În acest moment, Euroins are cel puțin 15.000-20.000 de procese unice pe dosare de daună, în care ocupă calitatea de pârât, conform informațiilor noastre.

Tot mai mulți șoferi vor un plus de protecție, mai ales după falimentul City Insurance 

Există însă o soluție pengtru a te proteja în caz de accident cu un șofer asigurat RCA a Euroins, Această soluție se numește decontare directă și a fost aleasă de 400.000 de șoferi în 2021 (record istoric), după prăbușirea City Insurance și de peste 262.000 de șoferi doar în primele nouă luni din 2022. La final de septembrie 2022, erau în vigoare peste 383.000 de clauze decontare directă, ceea ce arată clar că anul 2022 va aduce un alt record, fiind posibil ca numărul clauzelor să se apropie de 500.000.

Clauza de decontare directă presupune că cel care plătește despăgubirea în caz de accident este asigurătorul șoferului păgubit, nu al celui vinovat, așa cum se întâmplă în cazul polițelor fără decontare directă. Asigurătorul păgubitului recuperează ulterior suma de la celălalt asigurător, însă această procedură nu îl mai afectează pe asigurat. În acest fel, atunci când în piață apar situații ca cea generată de City Insurance, adică un număr important de asigurați RCA preluați de o singură companie, care are și probleme cu plata daunelor, șansele de a fi despăgubit la timp cresc substanțial.

Cât costă decontarea directă?

Fiind un risc suplimentar pe care asigurătorii și-l asumă, clauza de decontare directă vine și cu un cost suplimentar. La început, acest cost a fost ceva mai mic, de ordinul zecilor de lei pe an în cazul multor societăți și până la 100 – 110 lei pe an la firmele care evitau cu orice preț piața RCA. Ulterior, probabil tot din cauza riscului ridicat indus de situația City Insurance, adaosul de primă a devenit mai mare. În prezent, un nivel mediu al decontării directe ar fi spre 170 de lei, conform ulimelor date ASF, dar sunt societăți care adaugă și 250 de lei, ceea ce înseamnă deja peste 25% din prețul mediu al unei asigurări RCA. Clauzele dedontare directă acoperă încă puțin din numărul total de asigurări RCA valide. La finalul lui 2021 erau, probabil, în vigoare în jur de 6,5 milioane de polițe, cele 400.000 de clauze reprezentând, deci, doar aproximativ 6% din total.

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code