Economice

Deficitul Fondului din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate scade cu 40% la 1,41 miliarde de lei în primele zece luni, pe fondul creşterii subvenţiilor cu 22%- analiză

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente şi, marginal, din subvenții. Din banii colectați la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului, în baza Legii salarizării unice.

Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate a avut deficit de 1,41 de miliarde de lei în primele zece luni din anul 2021, cu 39,52% mai mic decât cel înregistrat în ianuarie – octombrie 2020, arată analiza Economica.net, făcută pe baza execuţiilor Fondului. Scăderea deficitului Fondului vine ca urmare a majorării subvenţiilor virate la FNUASS cu peste 22% în perioada analizată faţă de ianuarie – octombrie 2020, până la 8,1 miliarde de lei.

Cum am cheltuit banii din FNUASS

Plăţile totale făcute din FNUASS în primele zece luni din 2021 se ridică la 41,94 de miliarde de lei şi sunt cu 9,37% mai mari decât cele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2020.

Pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitivele medicale, acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din Fondul Sănătăţii aproape 12,3 miliarde de lei în primele zece luni din 2021, cu 5,76% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020, reiese din analiza Economica.net.

Serviciile medicale acordate pacienţilor în unităţi sanitare cu paturi, în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, au costat FNUASS 10,47 de miliarde de lei în primele zece luni din 2020, cu 10,69% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice se ridică la 9,98 de miliarde de lei în primele zece luni din anul 2021 şi sunt cu 11,37% mai mari decât cele realizate în perioada ianuarie – octombrie 2020.

Pentru asigurări şi asistenţă socială am plătit din FNUASS 3,53 de miliarde de lei în primele zece luni din anul 2021, cu 8,44% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2020, reiese din comparaţia făcută de Economica.net.

Pilonii care susţin sistemul asigurărilor sociale de sănătate în al doilea an al crizei generate de Covid sunt în continuare angajaţii şi celelalte categorii de plătitori de CASS şi producătorii de medicamente. 

FNUASS a avut încasări totale de 40,52 de miliarde de lei în primele zece luni din 2021, cu 12,55% mai mari decât cele realizate în aceeaşi perioadă a anului 2020.

Contribuţiile de asigurări sociale de sănătate (CASS), virate la FNUASS în perioada ianuarie – octombrie 2021, au ajuns la 29,84 de miliarde de lei şi sunt cu 12,55% mai mari decât cele încasate la Fondul Sănătăţii în aceeaşi perioadă a anului 2020, arată execuţiile Fondului, comparate de Economica.net.

Taxa clawback, plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor, a adus la FNUASS 2,64 de miliarde de lei în primele zece luni din 2021, cu 7,29% mai puţin decât în perioada corespunzătoare a anului 2020, reiese din analiza Economica.net.

Subvenţiile virate la FNUASS în primele zece luni din anul 2021 se ridică la 8,1 miliarde de lei şi sunt cu 22,17% mai mari decât cele vărsate la Fondul Sănătăţii în aceeaşi perioadă a anului 2020, arată analiza făcută de Economica.net.

  • Diferenţa dintre încasările totale la FNUASS şi sursele de venit antemenţionate (CASS, clawback, subvenţii) e acoperită în mare parte de veniturile FNUASS, încasate în contul unic, în curs de distribuire, precum şi de veniturile nefiscale la Fond.

The post Deficitul Fondului din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate scade cu 40% la 1,41 miliarde de lei în primele zece luni, pe fondul creşterii subvenţiilor cu 22%- analiză appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code