Economice

Deficitul Fondului din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate creşte cu 51% şi depăşeşte 3 miliarde de lei în primele opt luni

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, preum şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

Deficitul Fondului Sănătăţii creşte cu peste 51% în ianuarie – august 2022 faţă de perioada corespondentă a anului 2021, cu toată că numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 a scăzut semnificativ până la un nivel neglijabil. 

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate a încheiat primele opt luni ale anului 2022 cu deficit de 3,17 miliarde de lei, cu peste 51% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată o analiza Economica.net. Informaţia vine în contextul în care numărul cazurilor depistate cu Covid-19 a scăzut masiv faţă de perioada ianuarie – august a anului 2021. Vă amintim că de la declanşarea pandemiei de Covid-19, tratamentul bolnavilor de Covid-19 aflaţi pe teritoriul ţării noastre se suportă din FNUASS, indiferent că pacienţii sunt sau nu sunt asiguraţi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Deficitul FNUASS a urcat în perioada analizază pe fondul creşterii cu peste 30% a cheltuielilor suportate din Fond pentru asigurări şi asistenţă socială şi în contextul scăderii cu peste 10% a subvenţiilor vărsate la FNUASS. CNAS nu ne-a răspuns care sunt cauzele creşterii substanţiale a cheltuielilor cu asigurări şi asistenţă socială, deşi au trecut 14 zile de când am solicitat aceste informaţii.

Încasările totale ale FNUASS se ridică la 33,46 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022 şi sunt cu 6,67% mai mari decât cele obţinute în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Punctual, veniturile realizate la Fond din contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) se ridică la 26,45 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022 şi sunt cu 10,8% mai mari decât cele realizate în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată analiza Economica.net făcută pe baza execuţiilor Fondului. Creşterea încasărilor din CASS se datorează în principal majorării salariului minim de la 1 ianuarie, la 2.550 de lei brut lunar.

Subvenţiile virate de stat la FNUASS au ajuns la 4,44 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022 şi sunt cu peste 11% mai mici decât cele obţinute de Fond în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net.

Încasările din taxa clawback, plătită de producătorii de medicamente, au ajuns la 2,61 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022 şi sunt cu aproape 3% mai mari decât cele realizate în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Diferenţa dintre încasările totale la Fond şi sursele de venit antemenţionate (CASS, clawback, subvenţii) e acoperită de veniturile FNUASS, încasate în contul unic, în curs de distribuire, precum şi de veniturile nefiscale la Fond.

Cum am cheltuit banii strânşi la Fondul Sănătăţii

Plăţile totale făcute din FNUASS se ridică la 36,64 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022 şi sunt cu 9,5% mai mari decât cele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2021.

Pentru produsele farmaceutice, materialele sanitare şi dispozitivele medicale, acordate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 10,61 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022, cu 8,37% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, arată analiza Economica.net.

Pentru serviciile medicale în unităţi sanitare cu paturi, acordate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate, am plătit din FNUASS 8,95 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022, cu 6,6% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din statistica Economica.net.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice au ajuns la 7,87 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022 şi sunt cu 2,9% mai mici decât cele efectuate în perioada ianuarie – august 2021, arată analiza Economica.net.

  • Cei mai mulţi de la acest capitol sunt transferuri din bugetul FNUASS către spitale de stat pentru acoperirea măririlor salariale acordate personalului medical şi nemedical din spitalele publice, în baza legii salarizării unice se asigură prin transferuri din bugetul FNUASS, de la o pozitie distinctă, conform analizei Economica.net.

Chleltuielile pentru asigurări şi asistenţă socială suportate din FNUASS  se ridică la 3,78 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului 2022 şi sunt cu peste 37% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, reiese din analiza Economica.net.

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code