Economice

De unde vine laptele procesat de cei mai mari jucători din piață. O fermă din două este controlată de investitori străini

Francezii de la Lactalis România, cel mai mare procesator de lactate din țară, care a preluat pe rând LaDorna Lactate, Albalact, Rarăul, Covalact, Lactate Harghita, se aprovizionează cu cele mai mari cantități de lapte crud de la grupul DN Agrar.

Din datele APIA, primii trei producători locali cu livrări la compania Lactalis sunt DN Agrar Apold SRL, Lacto Agrar SRL și DN Agrar Cut SRL, toate aparținând grupului DN Agrar.

DN AGRAR Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producție de lapte de vacă și producție vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Compania a fost înființată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și este listată la Bursa de Valori București, în piața AeRO din 2 februarie 2022. Compania are peste 11.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin, iar obiectivul companiei este să ajungă în acest an la un efectiv de aproximativ 12.500 de animale, atât prin dezvoltarea fermelor proprii, cât și prin achiziția altor ferme cu producție agricolă vegetală și/sau zootehnică, în viitorul apropiat.

De unde vine laptele pentru Olympus

Familia Afiliu din Prahova, proprietara Afiliu Trans, este cel mai mare furnizor de lapte materie primă pentru Fabrica de Lapte Brașov, deținută de Grupului Hellenic Dairies, procesatorul grec care vinde sub brandurile Olympus, dar și sub branduri private ale uneor retaileri precum Mega Image. Cu afaceri de peste 89 de milioane de lei în 2021, Afiliu Trans SRL, companie fondată de fotbalistul Mihai Afiliu, produce integrat având peste 7.000 de hectare pe care le cultivă cu cereale și oleaginoase, potrivit unor informașii despre companie din 2020. Totodată, Afiliu operează și în industria de morărit și panificație și în cea a transporturilor de marfă. În 2020, Afiliu avea o producție zilnică de 55.000 de litri de lapte.

Tot în fabrica Olympus din județul Brașov ajunge și laptele Koplax SRL al doilea cel mai mare furnizor de lapte crud al procesatorului, care operează o fermă de peste 1.000 de vaci în localitatea Gorgota, Prahova. Din datele termene.ro, Koplax aparține Jesselson Investments LTD, o entitate juridică din Israel administrată de cetățeanul israelian Cohen Hoshen Isaac. Koplax a raportat în 2021 afaceri de 22,3 milioane de lei și are 34 de angajați, iar vânzările de lapte din 2020 au totalizat 12,5 milioane de litri de lapte. Compania exploatează 660 de hecatre de teren.

Nu în ultimul rând, al treilea cel mai mare furnizor de lapte pentru Fabrica de lapte Brașov este, potrivit APIA, Panifcom SRL, un business de 44,7 milioane de lei deținut, conform termene.ro, de Doina Gheorghica din Iași. Compania, cu activități în industria de panificație și a cultivării de cereale, are aproximativ 1700 de vaci și a fost în 2015  “cea mai productivă ferma din România”  fiind ferma cu cea mai mare producție de lapte: 16.817,19 litri – lactația record pentru anul de control 2014-2015.

Cine aprovizionează fabrica Simultan, cel mai mare procesator român

Pentru Simultan, care produce lapte de consum și lacto-acide în județul Timiș, materia primă vine, în principal, de la Maxagro Lact, parte a grupului Maxagro, deținut de familia Zifceak din Timiș. Potrivit datelor proprii, compania exploatează peste 10.000 de hectare de teren agricol și are o fermă cu peste 2.500 de vaci. Totodată, grupul are afaceri și în zona construcțiilor. Maxagro Lact a raportat în 2021 afaceri de 21,5 milioane de lei.

Al doilea furnizor Simultan, în funcție de livrările de lapte crud efectuate, este Agricola Utviniș,  o companie cu afaceri de 20,7 milioane de lei din localitatea Zimandu Nou, Arad, controlată de investitorul italian Ferrari Roberto, prin intermediul Artemide Corporate SRL, potrivit termene.ro. Agricola exploatează în jur de 1.000 de hecatre de teren, deține o fermă de 1.300 de vaci, propria unitate de procesare lapte unde fabrică brandul Agrolat și o presă de ulei.

Nu în ultimul rând, din datele APIA, al treilea cel mai mare furnizor de lapte crud pentru Simultan este Agromec Periam din județul Timiș, o companie care a terminat 2021 cu un rulaj net în valoare de 25,5 milioane de lei. Compania este deținută, potrivit termene.ro,  de familia Sinitean care are în jur de 200 de animale în fermă.

Menționăm că datele folosite pentru elaborarea acestui articol sunt preluate dintr-un top al prim-cumpărătorilor de lapte, selectați în funcție de cantitățile de lapte achiziționate în anul 2022 și a primilor trei producători care au livrat lapte către aceștia.

 

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code