Economice

Date importante pentru 8 milioane de români cotizanți în sistemul de pensii. Peste 1 milion de oameni au primit deja vestea bună, dar alte 2 milioane au pierdut sume importante

Pierderile înregistrate de cele șapte fonduri de pensii administrate privat (pilon II) s-au redus în ultimele 2-3 săptămâni de la 5-10%, până la 1-5,5%, relevă datele publice agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF). Intervalele sunt raportate la nivelul de la începutul acestui an și marchează a doua tentativă de revenire, după cea din iulie- august, despre care Economica a relatat la vremea respectivă. 

Totuși, așa cum tot Economica arăta,  perioada de aparentă revenire a fost urmată de o altă perioadă de prăbușire. De circa 2-3 săptămâni, randamentele obținute au reînceput să crească, diminuând pierderile totale față de începutul acestui an. Cele mai bune performanțe le-a avut fondul Metropolitan Life, care raportează pierderi de puțin peste 1%, conform ultimelor date disponibile, în timp ce cea mai slabă performanță o are chiar cel mai mare fond, NN, cu aproape -6%. Metropolitan are în jur de 1,1 milioane de clienți, în timp ce NN se apropie de 2,1 milioane.

Deși administratorii insistă asupra faptului că volatilitatea este un lucru normal pentru investițiile pe termen lung, reprize atât de dese (cicluri de doar câteva săptămâni) de creșteri și scăderi abrupte fac destul de greu preevizibil viitorul unui astfel de sistem, doar natura sa obligatorie ținând în siguranță contribuțiile participanților și numărul acestora.

Așa afli câți bani primești „în mână”, indiferent când ieși la pensie. Formula care face lumină pentru 8 milioane de români cotizanți la fondurile private

Aproape 8 milioane de români cotizează în sistemul de pensii administrate privat (pilon II) cu 3,75% din salariul lor lunar. Din 2016, o parte dintre cotizanți ori familiile lor (în cazul deceselor) au ajuns și în postura de a încasa activul acumulat, iar numărul plăților va crește exponențial de la an la an. Iată cum funcționează sistemul și cum poți calcula exact ce sumă vei primi la momentul pensiei.

Suma pe care tu sau rudele tale (în cazul decesului) o veți primi din sistemul de pensii administrate privat (pilon II) nu coincide cu valoarea activului acumulat în cont, având în vedere că, asemeni pensiei „de stat”(Pilon I) și pensia privată este supusă impozitărilor și plăților de contribuții prevăzute de Codul Fiscal. Este un lucru important de știut, pentru a îți putea face o idee asupra sumei pe care o vei putea încasa atunci când ieși la pensie, dar nu este singurul lucru important. Economica își spune tot ce trebuie să știi despre cât și cum vei încasa din sistemul de pensii private, acolo unde aproape 8 milioane de români sunt obligați să cotizeze lunar cu 3,75% din salariu.

AICI afli ce impozite, taxe, contribuții și comisioane trebuie să plătești și care este, de fapt, suma garantată. 

Valoarea reală a conturilor  de pensii e mult sub cea anunțată

Una dintre organizațiile europene care apără drepturile consumatorilor de produse financiare a realizat un studiu care, printre altele, prezintă și randamentele reale ale fondurilor de pensii, printre care și cele din sistemul de pensii private din România.

„După ajustarea la nivelul inflaţiei, fondurile de pensii administrate privat au obţinut, în medie, 2.04% (calculat în €, cumulat 132%) iar fondurile facultative -1% (calculat în €, cumulat -14%). Trebuie totuși menționat că aceste rezultate nete pozitive au fost influențate favorabil de faptul că, în momentul crizei financiare din 2008, fondurile de pensii din România erau la început, astfel încât corecțiile majore ale piețelor le-au afectat într-o foarte mică măsură.”

AICI afli care este valoarea reală a banilor din contul tău de pensie

Share this:

(Visited 17 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code