Economice

Criza a speriat România. Cele mai mari plăți din istoria asigurărilor. Oamenii răscumpără contractele, probabil pentru a face față cheltuielilor tot mai mari

Societățile care subscriu asigurări de viață în România au plătit, în primele nouă luni din 2022, aproape 1,2 miliarde de lei sub formă de maturități, răscumpărări totale sau răscumpărări parțiale, arată datele agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în Raportul privind evoluția pieței asigurărilor în primele nouă luni din 2022.

Deținătorii de contracte de asigurare de viață sau moștenitorii acestora (în cazul plăților pentru decese) au încasat, în primele nouă luni din 2022, o sumă cu aproape 39% mai mare decât în perioada similară a anului 2021 și cu peste 70% mai mare decât media primelor trei trimestre din ultimii cinci ani, arată o analiză a www.studiifinanciare.ro.

Suma semnificativă plătită de asigurători arată pe de o parte că piața se îndreaptă către maturitate, intrând în etapa finală a unui prim ciclu de viață, început după jumătatea anilor 90 și mai ales în anii 2000, etapă în care mai multe contracte ajung la final.

Dintr-o altă perspectivă, însă, plățile în creștere vin și pe fondul perioadei dificile pe care o traversează economiile lumii și care a influențat finanțele populației. Inflația mare din România ( peste 16,8% la final de noiembrie) a forțat populația să consume din rezervele acumulate pentru a face față cheltuielilor, fapt certificat în mai multe sondaje și studii de specialitate. În acest context, mulți au recurs inclusiv la răscumpărarea totală sau parțială a contractelor de asigurare, aceasta fiind o dovadă a faptului că asigurările de viață care au și o componentă investițională sunt un sprijin real în timpuri dificile, chiar dacă randamentele oferite nu sunt întotdeauna la cel mai înalt nivel.

Românii trăiesc din ce în ce mai mult „din osânză” din cauza inflației care face ravagii. Răscumpărările s-au dublat în doar trei luni, sistemul rămâne solid

Recordul de plăți  sub formă de răscumpărări de asigurări stabilit în primele nouă luni ale acestui an nu reprezintă neapărat o surpriză. Economica sesiza trendul încă din toamnă, însă viteza de creștere s-a întețit substanțial și am asistat la o dublare în al treilea trimestru al acestui an.  Mai mult, semn că oamenii trăiesc deja din rezervele acumulate pentru a acoperii creșterile de prețuri, s-a putut observa inclusiv o scădere a sumelor pe care populație le ține în depozite. Să apeleze la diversele forme de economii pe care le pot lichidiza este, practic, singura metodă pe care populația o are acum a îndemână, în condițiile în care creșterile salariale, acolo unde au fost, nu au ținut în niciun caz pasul cu inflația galopantă, care a ajuns la 16,8% la final de noiembrie.

AICI despre ce se întampla cu economiile românilor încă din vară

În afară de încercările de a limita cheltuielile, oamenii nu își pot echilibra altfel bugetele, în contextul scumpirilor vizibile mai ales la energie, gaze și combustibili. Aceasta mai ales în contextul venirii iernii. În plus, ca și în cazul fondurilor de pensii, asigurătorii au dificutăți în a obține randamente care măcar să acopere o parte substanțială din inflație, motiv pentru care valoarea activelor deținute în conturile de asigurări cu componentă investițională este afectată.

Pe de altă parte, însă, sistemul de asigurări de viață rămâne solid, după cum arată ultimele date ASF, iar plățile pe care le face reprezintă, până la urmă, o dovadă a utilității acestui tio de asigurări.

În primele nouă luni ale acestui an, asigurările de viață au marcat o nouă creștere, care chiar dacă este redusă, confirmă trendul pe care acest segment s-a așezat deja de mai mulți ani. Asigurătorii au subscris 2,05 miliarde de lei până la finalul lui septembrie.   De notat este și nivelul rezervelor, care s-a apropiat de 9 miliarde de lei, depășit doar de cel din perioada similară a anului 2021.

“Spre deosebire de asigurările generale unde polițele de asigurare au în general durata de un an sau mai puțin (rezervele constituite urmând să fie eliberate fie la momentul plății daunei, fie la finalul contractului), contractele de asigurare de viață au un orizont îndelungat de timp, ceea ce face ca rezervele tehnice să fie păstrate pentru perioade lungi de timp și să se acumuleze gradual. “, explică analiștii ASF în Raportul citat.

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code