Flux Stiri

Ce ne face triști? Filosoful Bertrand Russel a identificat 8 surse ale tristeții, dar și rezolvarea lor

  • Filosoful Bertrand Russel a identificat 8 surse ale tristeții, dar și rezolvarea lor.
  • Prima sursă a nefericirii e pesimismul urmat de comparația socială.
  • Afirmațiile pozitive pot combate toate cele 8 surse de nefericire.

Filosoful Bertrand Russel a identificat 8 surse ale tristeții, dar și rezolvarea lor. Afirmațiile pozitive pot combate toate cele 8 surse de nefericire.

Opt greșeli care ne fac nefericiți:
1. Pesimismul la modă
2. Comparația socială
3. Invidia
4. Evitarea plictiselii
5. Lipsa confruntării cu frica
6. Vinovăția fără sens
7. Victimizarea virtuoasă
8. Frica de opinia publică

Ca să scapi de nefericire, trebuie să știi ce aduce tristețea, cel puțin așa credea filosoful britanic Bertrand Russel, care în secolul al 20-lea a identificat 8 motive ale nefericirii.

În primul rând, trebuie să ne ferim de „Pesimismul la modă”. În secolul trecut, dar chiar și azi, oamenii pesimiști sunt mândri de acesta și se simt iluminați, lucru care nu are niciun sens, spunea Russel.

A doua greșeală de care trebuie să ne ferim e comparația socială, și dacă în secolul 20 era o problemă, imaginează-ți acum cu rețelele de socializare, cât de încurajat e acest fenomen. Russel crede că problema oamenilor nu e ca vor fi săraci, ci că nu vor putea sa fie mai bogați decât cunoscuții. Clasica, „toți vor să-ți fie bine, dar nu mai bine decât le e lor”. A treia greșeală e strâns legată de a doua. E vorba despre „Invidie”, un sentiment natural dar foarte puternic, care generează depresie, și care ar trebui să fie depășit sau înlocuit de sentimentul de sinceră admirație, recomandă Russel ca o rezolvare.

A patra și a cincea greșeală care stârnește tristețe este „Evitarea plictiselii” și „Lipsa confruntării cu frica”. Prima este sporită de aplicațiile de social media care vin în întâmpinarea nevoii de distragere a atenției. Cât despre frici, cel mai bun remediu e să ne obișnuim cu ele, iar pentru asta avem nevoie să le analizăm iar apoi să le trăim.

Urmează apoi vinovăția fără sens pe care cu toții am trăit-o la un moment dat, pe locul 7 pe listă e victimizarea virtuoasă, iar ultima si cea mai des întâlnită e frica de opinia publică. Pentru Russel, rezolvarea ultimei sună cam așa „câtă vreme nu te lasă să mori de foame, și nu te duce la pușcărie, poți să faci ce vrei”.

Citește și

The post Ce ne face triști? Filosoful Bertrand Russel a identificat 8 surse ale tristeții, dar și rezolvarea lor appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code