Economice

Autostrada Unirii: Încă un pas pentru lansarea la licitație a secțiunii Tg Mureș – Miercurea Nirajului. Va avea 22 km și va costa 2,96 miliarde de lei

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a solicitat emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ, secţiunea 1 Târgu Mureş – Miercurea Nirajului şi legătura la autostrada A3”, pe teritoriul comunelor Gheorghe Doja, Crăciuneşti, Acăţari, Păsăreni, Găleşti şi oraşul Miercurea Nirajului. Se va parcurge etapa de încadrare a proiectului”, se arată în convocatorul la şedinţa din 15 martie a comisiei de specialitate din cadrul APM Mureș.

Tronsonul Târgu Mureş – Miercurea Nirajului va avea o lungime totală de 22 km, iar drumul de legătură între A3 şi A8 – 2,4 km, potrivit memoriului de prezentare necesar emiterii acordului de mediu pentru acest proiect.

Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ va contribui la reducerea timpului de călătorie şi creşterea vitezei medii de deplasare între localităţile Târgu Mureş şi Târgu Neamţ şi la reducerea numărului de accidente, precum şi îmbunătăţirea confortului în timpul călătoriei. Legătura dintre cele două autostrăzi (A3-A8) va scurta timpul mediu de deplasare cu circa 54%, iar viteza medie de deplasare va creşte cu 78%, conform documentului menționat.

Valoarea investiţiilor propuse în proiect (secţiunea 1 a autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ) este de aproximativ 2,96 miliarde de lei. Durata de execuţie a obiectivului propus este estimată la circa 30 de luni.

autostrada unirii a8 sectiunea 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În perioada 8 – 11 noiembrie 2021 au fost înaintate notificările privind demararea procedurii de obținere a acordului de mediu, în conformitate cu propunerea de finanțare din PNRR pentru Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secțiunea 1 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la Autostrada A3 (2,4 km) și Secțiunea 3 Leghin – Târgu Neamț, potrivit informațiilor de pe site-ul CNAIR.

În data de 28 ianuarie 2022 a fost depusă notificarea pentru demararea procedurii de obținere a acordului de mediu pentru secțiunea 2 Miercurea Nirajului – Leghin.

De asemenea, pe 7 decembrie 2021 a fost înaintată documentația studiu de fezabilitate pentru Autostrada Tg Mureș – Tg Neamț revizia 3, pentru care au fost emise observații în data de 28 decembrie 2021.

Rămâne de văzut când va fi gata documentația și când va fi emis acordul de mediu, astfel încât secțiunile de autostradă propuse pentru finanțare prin PNRR să fie lansate la licitație.

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code