Economice

Aplicațiile mobile de shopping au cucerit românii. România a intrat în Top 10 piețe europene în funcție de adopția utilizatorilor

Primele trei trimestre ale anului 2021 au reprezentat o perioadă de creștere solidă pentru aplicațiile de retail în întreaga Europa, numărul de instalări ajungând la 572 milioane, în creștere cu trei puncte procentetuale de la an la an. Această performanță s-a bazat pe o perioadă de creștere excepțională în anul precedent, cu o creștere a instalărilor de 24% față de perioada similară a anului anterior, propulsate de o schimbare în domeniul comerțului mobil (m-commerce), accelerată de apariția COVID-19.

De altfel, potrivit sursei citate, apariția pandemiei a dus la creșterea puternică a comerțului electronic

Creșterea comerțului pe mobil ajutat de apariția pandemiei, a făcut ca aplicațiile de retail să devină una dintre categoriile de aplicațiile mobile cu cea mai rapidă creștere din Europa. Iar pe măsură ce restricțiile s-au redus progresiv pe parcursul anului 2021, unele subcategorii au continuat să înregistreze performanțe mai mari decât nivelurile lor anterioare pandemiei. Cele mai performante subcategorii au fost : electronicele, îmbrăcăminte și încălțăminte sport, și modă.

În primele trei trimestre ale anului 2021, aplicațiile de tip marketplace, precum AliExpress sau Amazon au dominat piața aplicațiilor de retail în ceea ce privește adoptarea de către utilizatori, urmată de cele de fashion. Rusia, Turcia și Franța au fost piețele de top pentru noile instalări de aplicații în al treilea trimestru din 2021. Însă și România se află pe lista statelor cu creșteri spectaculoase în ceea ce privește instalarea aplicațiilor.

În timp ce țări precum Rusia, Marea Britanie și Turcia continuă să conducă topul statelor cu cele mai multe download-uri ale aplicațiilor mobile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte sport, popularitatea acestui  segment a înregistrat o creștere bruscă pe o serie de piețe din Europa de Est începând cu jumătatea anului 2020. România, Ucraina, Belarus și Bulgaria s-au numărat printre piețele cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește adoptarea de utilizatori în primele 10 luni ale anului 2021.

Spre deosebire de utilizatorii din Europa de Vest, care au fost mai predispuși să descarce aplicațiile Nike și Adidas, utilizatorii de pe aceste patru piețe din Europa de Est au fost mai predispuși să instaleze aplicația efootwear.eu din Polonia, CCC și aplicația Decathlon.

”Deși multe dintre piețele cu cea mai rapidă creștere au pornit de la o bază de utilizatori redusă și sunt încă în urma altor țări cheie în ceea ce privește numărul absolut de descărcări, România iese în evidență. Numărul de instalări ale aplicațiilor de îmbrăcăminte și încălțăminte sportivă a urcat de la 120.000 de descărcări în 2019 la peste 1,6 milioane în primele unsprezece luni din 2021, intrând în top 10 piețe europene în funcție de adopția utilizatorilor”, se arată în studiu.

Rusia este în continuare principala piață din punct de vedere al utilizatorilor activi lunari (MAU – Monthly active users) din Europa, reprezentând 18% din utilizatorii lunari activi pentru îmbrăcăminte și încălțăminte sport în primele 10 luni din 2021. În Rusia, Nike s-a numărat printre aplicațiile cu cea mai rapidă creștere în funcție de MAU de la un trimestru la altul în T3 2021. Turcia a fost a doua cea mai mare piață în funcție de MAU în Europa, reprezentând 14%. Nike a fost, de asemenea, cea mai importantă aplicație în funcție de creșterea trimestrială.

Între timp, Marea Britanie a fost piața nr. 3, aplicația Decathlon continuând să înregistreze o creștere constantă a numărului de utilizatori activi. Franța a închis lista primelor patru piețe în funcție de numărul de utilizatori activi lunari, retailerul online polonez efootwear.eu fiind printre primele cinci aplicații cu cea mai rapidă creștere în funcție de MAU în această țară.

Din acest punct de vedere, România se afla la coada clasamentului, cu 2% din numărul de utilizatori activi lunar.

Studiul a luat în considerare descărcările agregate ale primelor 150+ aplicații de vânzare cu amănuntul în 32 de țări europene între primul trimestru din 2019 și primul trimestru din 2022.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code