Economice

Analişti: Şansele ca BNR să crească azi dobânda, între 25% şi 40%. Riscul politic şi cel pandemic ar contribui la decizie

„Ne așteptăm ca Banca Națională a României să își mențină rata politicii neschimbată la 1,25% la ședința din 5 octombrie. În opinia noastră, aceasta va fi ultima ședință înainte de începerea ciclului de drumeții, prin urmare, ne așteptăm la o declarație destul de șubredă în urma ședinței Consiliului. De fapt, datorită inflației semnificativ mai mari decât cele estimate, pe de o parte, și instabilității politice, pe de altă parte (care, prin amploare, diminuează consolidarea fiscală), acordăm o probabilitate rezonabilă (25%) ca ciclul de majorare să înceapă în octombrie”, spune Valentin Tătaru, economist şef ING Bank.

La rândul său, Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, spune că „ne așteptăm ca BNR să rămână în așteptare, invocând incertitudini legate de evoluția pandemiei și impactul economic ulterior, cel puțin asupra sentimentului consumatorilor, cu al patrulea val Covid în plină desfășurare și care depășește deja cele mai pesimiste așteptări. Incertitudinea politică cu votul de neîncredere programat în aceeași zi ar putea fi un argument suplimentar pentru a întârzia strângerea la ședința din noiembrie. În același timp, se așteaptă o mai mare claritate a subvențiilor guvernamentale pentru energie pentru consumatorii vulnerabili și a impactului lor atenuant asupra inflației”.

Economistul precizează că există riscul ca inflaţia să fie mai mare decât se anticipase, din cauza preţurilor la energie, incertitudini politice care ar putea întârzia consolidarea fiscală, deprecierea monedei naţionale  etc. Toate aceste riscuri pun presiune suplimentară pe majorarea dobânzii cheie mai devreme. De aceea, „ne așteptăm ca BNR să înceapă ciclul de majorări de dobândă pe 9 noiembrie, deși probabilitatea unei mutări timpurii pe 5 octombrie este semnificativă (aproximativ 40%)”.

Ciprian Dascălu precizează că în funcţie de progresele care vor fi făcute în consolidarea fiscală este foarte probabil să avem încă un pas de majorare a dobânzii cheie în prima parte a anului viitor de 50 de puncte de bază si cu înca 0,5 puncte în ultima parte a anului viitor, până la 2,5%.

 

The post Analişti: Şansele ca BNR să crească azi dobânda, între 25% şi 40%. Riscul politic şi cel pandemic ar contribui la decizie appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

ultimele

Știri Flash

Carantină pentru cei care sosesc în România. În ce condiții se instituie carantină după 10 decembrie la intrarea în țară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 6 decembrie 2021, Hotărârea numărul 111 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România valabile în perioada 10.12.2021…

Boc este pe locul cinci în topul popularității, la nivel național. Primii sunt colegii lui de alianță, de la PSD

Boc se laudă că a construit școli noi, dar adevărul este altul

Urmează amenajarea Pieței Karl Liebknecht, în Iris! Primăria Cluj-Napoca e specialistă la refațadizări SCUMPE