Economice

ANAF trebuie să ramburseze unor companii precum Mega Image, Auchan sau Loteria Română aproximativ 14 milioane de euro. Sunt amenzi ale Concurenței contestate în instanță

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut definitiv 66% din totalul amenzilor date în anii anteriori de Consiliul Concurenței, valoarea acestor despăgubiri depășind 123 de milioane de lei, potrivit informațiilor furnizate Economica de către Consiliul Concurenței.

În schimb, pentru că nu toate procesele privind anularea amenzilor au fost câștigate de instituția publică, statul trebuie să ramburseze, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), aproximativ 62,8 milioane de lei (aproximativ 13,95 de milioane de euro).

Printre companiile care vor primi banii pe amenzi înapoi se numără Mega Image, Auchan, Loteria Română, Romprest și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare – Reasigurare din România – UNSAR.

Anul trecut, Consiliul Concurenței a avut calitate procesuală în 293 de dosare, fiind soluționate definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) 64 de dosare din domeniul concurenței. În cazul acestora, aproape 90% din hotărâri au fost în favoarea Consiliului Concurenței.

Amenzi de 178,6 milioane de lei anul trecut. Topul companiilor amendate

Consiliul Concurenței a aplicat, în anul 2022, amenzi în valoare totală de 178,6 milioane de lei. Pe primele locuri în topul amenzilor acordate se regăsesc următoarele:

  1. 65 de companii și Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN. Companiile au primit de la Consiliul Concurenței amenzi în valoare de peste 130,9 milioane de lei (aproximativ 26,6 milioane euro) pentru că și-au coordonat comportamentul, prin intermediul ACODAREN, stabilind în comun, printre altele, un nivel fix al prețurilor pieselor de schimb și al tarifelor de manoperă utilizate în relația cu anumite societăți de asigurare.
  2. Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig și brokerul de asigurări Aon România. Companiile au fost aendate cu 15,1 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro) pentru încheierea unui acord pentru împărțirea clienților mari în patru licitații organizate de aceștia (Romatsa, Compania Națională „Aeroporturi București” – CNAB și Romaero).
  3. Volvo România. Distribuitorul de automobile a încasat o amendă de 13,2 milioane de lei (aproximativ 2,7 milioane euro) pentru că s-a înțeles cu distribuitorii din rețeaua sa în privința teritoriului în care aceștia puteau revinde camioanele noi, medii și grele, marca Renault.
  4. Mega Image. Retailerul alimentar, parte a grupului Ahold Delhaize, a primit 10 milioane de lei (aproximativ 2 milioane euro) pentru furnizarea de informații inexacte privind prețurile unor produse de bază, precum uleiul de floarea-soarelui.
  5. Opt companii (Renania Trade SRL, Avanti SRL, Tricomexim SRL, T&T Invest SRL, Mariad Serv SRL, Litind SRL, Dalgeco Confecții Textile SRL, Lingemann Beschaffungssysteme) de pe piața de produse şi echipamente de protecție din domeniul sănătății și securității în muncă. Companiile au fost amendate cu 4,8 milioane de lei (aproximativ 990.000 de euro) pentru că își coordonau comportamentul prin schimburi de informații sensibile din punct de vedere comercial cu scopul de a-și crește marjele de profit.

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code