Economice

Agenţia Spaţială Europeană negociază cu SpaceX utilizarea temporară a lansatoarelor sale, în locul rachetelor rusești Soyuz

SpaceX, concurentul american privat al Arianespace din Europa, a devenit un candidat cheie pentru a acoperi un deficit temporar, alături de Japonia şi India, dar deciziile finale depind de calendarul încă nestabilit pentru racheta europeană Ariane 6.

„Aş spune că sunt două opţiuni şi jumătate pe care le discutăm. Una este SpaceX, care este clară. Alta este posibil Japonia”, a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, pentru Reuters, relatează News.ro.

„Japonia aşteaptă zborul inaugural al rachetei sale de generaţie următoare. O altă opţiune ar putea fi India”, a adăugat el într-un interviu.

”SpaceX aş spune că este cea mai operaţională dintre acestea şi cu siguranţă una dintre lansările de rezervă la care ne uităm.”

Aschbacher a spus că discuţiile au rămas într-o fază exploratorie.

„Desigur, trebuie să ne asigurăm că sunt potrivite. Nu este ca şi cum ai sări într-un autobuz”, a spus el.

De exemplu, interfaţa dintre satelit şi lansator trebuie să fie adecvată, iar sarcina utilă nu trebuie să fie compromisă de tipuri nefamiliare de vibraţii de lansare.

„Analizăm această compatibilitate tehnică, dar nu am cerut încă o ofertă comercială. Vrem doar să ne asigurăm că ar fi o opţiune pentru a lua decizia de a solicita o ofertă comercială fermă”, a spus Aschbacher.

SpaceX nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Falcon 9 de la SpaceX a atras deja alţi clienţi care au rupt legăturile cu sectorul spaţial din ce în ce mai izolat al Moscovei, pe fondul conflictului din Ucraina, dar o misiune europeană de mare profil ar putea fi văzută ca o victorie semnificativă pentru producătorul de rachete american.

Aschbacher a subliniat că orice soluţie de rezervă ar fi temporară, totuşi, adăugând că nu este îngrijorat de viitorul Ariane 6.

Sursa foto: Publicdomainpictures.net

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code