Flux Stiri

A dărâma sau a nu dărâma… Ce faci atunci când întâlnești în natură turnuri de piatră?

turnuri de piatrăturnuri de piatră

  • Ritualul aparent inofensiv de a face sculpturi în natură nu este atât de neînsemnat sau lipsit de pericol.
  • Deși pietrele stivuite pot servi ca un reper practic sau ca o modalitate simplă de a marca traseele de drumeție, ecologiștii avertizează că grămezile de pietre amplasate într-un loc nepotrivit dăunează mediului.
  • Arta de a stivui pietre provine din culturile antice.

Grămezile de pietre stivuite unele peste altele sunt de ceva vreme o tendință pe care probabil că ai văzut-o în natură, pe munți și pe plaje, sau cel puțin în fotografii. Și, în timp ce unii oameni consideră că este relaxant să stivuiești turnuri de piatră, alții se distrează dându-le jos cu mâinile și picioarele.

Arta de a stivui pietre provine din culturile antice. Și anume, de-a lungul timpului, multe popoare indigene au creat grămezi mai mici sau mai mari de pietre din diverse motive. Unul dintre cele mai vechi motive a fost calendarul solar original care era folosit pentru a calcula ora solstițiului și echinocțiului.

Vechii mongoli au stivuit pietre, la fel ca locuitorii munților din America de Sud sau din platoul tibetan, și se crede că acestea au servit drept indicatoare în zonele cu vegetație rară. Astfel de indicatoare îi ajutau pe oameni să se deplaseze dintr-un loc în altul înainte ca apa să se termine. Astăzi, turnurile de piatră rămase în munți îi pot face pe drumeți să creadă că sunt un fel de indicatoare rutiere, făcându-i să greșească drumul și să se rătăcească.

În timpurile moderne, turnurile de piatră sunt mai des folosite pentru relaxare, meditație, creație, joacă și învățare. Dar ritualul aparent inofensiv al sculpturii în natură nu este atât de nesemnificativ sau inofensiv. Deși pietrele stivuite pot servi ca un reper practic sau ca o modalitate ușoară de a marca traseele de drumeție, ecologiștii și conservatorii avertizează că grămezile de pietre în locul nepotrivit pot duce la eroziune, precum și pune în pericol viața sălbatică. Pe lângă faptul că perturbă ecosistemul și habitatele naturale, acestea pot duce la dispariția plantelor native, a mamiferelor mici și a speciilor pe cale de dispariție.

Acumularea de roci în cursurile de apă crește cantitatea de nămol și perturbă echilibrul habitatului, putând ucide animale sălbatice rare. Oamenii de știință, de exemplu, au avertizat că numeroase salamandre au fost strivite de pietre.

John Hourston, fondatorul unei mici organizații de conservare a naturii numită Blue Planet Society, consideră că îngrămădirea de pietre este o tendință cu consecințe dăunătoare, pe care a observat-o pentru prima dată pe plajele scoțiene din Insulele Orkney, unde mulți trecători au vrut să-și lase amprenta și au construit turnuri de pietre.

Structurile de stâncă create de om reprezintă o mare problemă în multe parcuri naționale din întreaga lume. De exemplu, în Aruba, gardienii și voluntarii parcurilor naționale interzic cu strictețe excursioniștilor și vizitatorilor să lase urme, iar în Australia se poate plăti o amendă de aproximativ 650 de euro, care este suma stabilită pentru vandalism în Parcul Național Queensland.

Ecologiștii îi sfătuiesc pe cei care doresc cu adevărat să adune pietre în natură să le demonteze înainte de a pleca și să facă doar fotografii și să-și facă amintiri frumoase din natură. De asemenea, dacă dorești, poți demola turnurile de piatră pe care le întâlnești în natură, dar fă-o cu grijă.

The post A dărâma sau a nu dărâma… Ce faci atunci când întâlnești în natură turnuri de piatră? appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 17 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *