Economice

Viteza Starlink a început să scadă. România și Spania, singurele state în care internetul fix a depășit serviciul lui Musk

Ookla a analizat viteza internetului prin satelit Starlink de peste un an, timp în care serviciul a fost lansat în noi țări din întreaga lume, inclusiv în România.

Starlink a depășit performanța medie a serviciilor fixe în bandă largă în 16 țări europene

Speedtest Intelligence arată că Starlink a fost rapid în Europa în al doilea trimestru din 2022, depășind viteza mediană de descărcare în bandă largă fixă în 16 țări și a atins viteze de descărcare de peste 100 Mbps în 10 țări.

În schimb, înternetul în bandă largă fix a atins viteze mediane de descărcare de peste 100 Mbps doar în șase țări: România, Spania, Portugalia, Franța, Ungaria și Țările de Jos în perioada analizată. Starlink a fost cel mai rapid pentru viteza mediană de descărcare în Portugalia, cu 123,01 Mbps, Olanda (122,43 Mbps), Austria (112,01 Mbps), Franța (110,98 Mbps) și Belgia (110,40 Mbps). România și Spania au fost singurele țări în care banda largă fixă a depășit Starlink la cea mai rapidă viteză mediană de descărcare, atingând 131,41 Mbps și, respectiv, 127,19 Mbps.

Pentru încărcare, Starlink din Grecia și Austria a fost singurul furnizor de servicii prin satelit care a obținut viteze de încărcare mai mari decât toți furnizorii de bandă largă fixă la un loc, cu 19,34 Mbps față de 5,14 Mbps și, respectiv, cu 17,14 Mbps față de 15,90 Mbps. Furnizorii de bandă largă fixă din Spania (99,21 Mbps), România (94,23 Mbps), Suedia (92,77 Mbps), Franța (88,22 Mbps), Lituania (83,54 Mbps) și Portugalia (73,13 Mbps) au înregistrat toți viteze medii de încărcare mai mari de 70 Mbps, cel mai apropiat furnizor de satelit fiind Starlink din Portugalia, cu 28,52 Mbps.

Toți furnizorii de servicii prin satelit au rămas cu mult în urma furnizorilor de bandă largă fixă din întreaga Europă în ceea ce privește latența în T2 2022. Starlink din Spania și Regatul Unit a înregistrat cele mai mici latențe prin satelit, de 37 ms și, respectiv, 39 ms – încă departe de cea mai apropiată latență de bandă largă fixă, care a fost de 14 ms în Germania, Grecia și Italia.

Vitezele Starlink au scăzut în fiecare țară analizată în ultimul an, pe măsură ce tot mai mulți utilizatori se abonează la servicii

Speedtest Intelligence arată că vitezele medii de descărcare pentru Starlink au scăzut în Canada, Franța, Germania, Noua Zeelandă, Marea Britanie și SUA, între 9% și 54% din T2 2021 până în T2 2022, deoarece mai mulți utilizatori s-au abonat la serviciu. Cu toate acestea, Starlink a atins în continuare o viteză mediană de descărcare de cel puțin 60 Mbps în America de Nord în T2 2022, ceea ce este mai mult decât suficient pentru ca cel puțin un dispozitiv conectat să facă aproape orice pe internet, inclusiv streaming video, descărcare de jocuri și chat video cu prietenii și familia.

CITEȘTE ȘI:

Vitezele de încărcare au încetinit, de asemenea, pe Starlink, cu viteze în scădere în toate țările urmărite în ultimul an. Latența este indicatorul de performanță care s-a descurcat ceva mai bine, aceasta rămânând relativ stabilă (deși ridicată în comparație cu banda largă fixă) în majoritatea țărilor. Noua Zeelandă a fost o excepție, cu o scădere a latenței de 23 ms.

”Pentru majoritatea utilizatorilor, bănuim în continuare că aceste scăderi sunt încă utile pentru zonele care nu au servicii, au servicii lente sau au puține opțiuni accesibile pentru internet rapid”, se arată în studiu.

Analiștii notează că, deși unele viteze au dat semne de încetinire de la lansarea inițială, parteneriatul recent anunțat al T-Mobile cu Starlink ar putea extinde beneficiile conexiunilor prin satelit la piața de telefonie mobilă.

Însă Starlink nu se oprește aici, încearcă să intre pe piețe noi, cum ar fi în avioane, nave de croazieră și mașini. Dar nu este singurul furnizor de sateliți ambițios: Viasat lansează flota Viasat-3, OneWeb își combină activitatea cu Eutelsat, iar Amazon trimite pe orbită 3.236 de sateliți Project Kuiper.

Potrivit sursei citate, conectarea cu lumea nu va mai fi o chestiune de cum, ci de cât de bună este experiența ta. ”Să sperăm că acest lucru este avantajos pentru consumatori, mai ales că tot mai mulți furnizori se vor lupta pentru cea mai rapidă și mai bună experiență prin satelit – o adevărată cursă spațială globală”.

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *